Moški bodo v Parizu 2024 prvič tekmovali v olimpijskem umetniškem plavanju

Moškim športnikom bo na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024 prvič dovoljeno tekmovati v disciplinah olimpijskega umetniškega plavanja. Novico je sporočil globalni upravni organ vodnih športov FINA.

Mednarodni olimpijski komite je namreč odobril zahtevo Svetovnega vodnega športa, da dovoli udeležbo moških na igrah. Umetniško plavanje je bilo do leta 2017 znano kot sinhrono plavanje.

Na olimpijskih igrah v Parizu bo moškim dovoljeno nastopati v ekipnem umetniškem plavanju. Vsaka ekipa je sestavljena iz osmih tekmovalcev, pri čemer sta dovoljena največ dva moška v ekipi.

“To je dan praznovanja za tiste, ki so se zavzemali za vključitev moških v šport na olimpijskih igrah in ki so bili pionirji udeležbe moških,” je v izjavi zapisala FINA.

Moški lahko od leta 2015 tekmujejo v tem športu na svetovnih prvenstvih v vodnih športih.

“Vodni športi so univerzalni in moški so se izkazali kot odlični umetniški plavalci,” je o spremembi pravil dejal predsednik Svetovnega vodnega športa Husain Al-Musallam.

“Veselim se, da bom to novo dimenzijo umetniškega plavanja delil s svetom v Parizu. Vključevanje moških v umetniško plavanje je velika zasluga vseh, ki so si dolga leta prizadevali za to,” je dodal Al-Musallam.

Ameriški atlet Bill May, ki je leta 2015 skupaj s Christino Jones postal uvodni zmagovalec tehničnega tekmovanja mešanih duetov, je pozdravil to pomembno odločitev.

“Vključitev moških v olimpijsko umetniško plavanje je nekoč veljala za nemogoče sanje,” je dejal May.

“To dokazuje, da bi morali vsi sanjati veliko. Moški športniki so zdržali. Zdaj si lahko vsi športniki z njihovo vztrajnostjo ter pomočjo in podporo mnogih enakovredno stojijo ob strani in dosegajo olimpijsko slavo,” je dodal May.

Vir Foto: Pexels