Moški, ki ne obžalujejo, da nimajo svojih otrok

ByAna Koren

30. aprila, 2023 ,
Foto: Pexels

Moški, ki ne obžalujejo, da nimajo svojih otrok

Raziskave kažejo, da moški pogosteje ostanejo brez otrok in za to obstaja več razlogov. Carlos Bran ni načrtoval, da ne bo imel otrok. Toda ko je postal starejši in so njegovi prijatelji začeli dobivati otroke, je opazil, koliko časa in denarja jim vzame starševstvo.

“Tako sem se na koncu odločil za vazektomijo,” je 39-letnik povedal za Men’s Health.

Kljub temu, da je vesel svoje odločitve, da nima otrok, Bran poudarja, da so bili njegovi starši razočarani. Drugi mu pogosto pravijo, da bo obžaloval. Takšne komentarje običajno ignorira. Dodaja, da mu odločitev, da nima otrok, daje svobodo potovanja in obiskovanja glasbenih festivalov. “Ni mi treba skrbeti, kdo bo čuval moje otroke,” je izjavil.

Nekateri preprosto nočejo imeti otrok. Raziskovalci z univerze Michigan State so ugotovili, da si 20 odstotkov odraslih v Michiganu ne želi otrok. Pravijo, da je ta številka podobna tudi v preostalih ZDA. To bi lahko pomenilo, da želi 50 do 60 milijonov Američanov živeti brez otrok.

V novi študiji, objavljeni aprila 2023 v reviji PLOS ONE, so raziskovalci potrdili, da je odločitev, da ne bodo imeli otrok, pogostejša pri odraslih moških, belcih in tistih, ki so že večno samski. Prav tako niso našli nobenega dokaza, da starejši odrasli, ki se odločijo, da ne bodo imeli otrok, to pozneje v življenju obžalujejo. ”Pravzaprav je malo verjetno, da bodo želeli karkoli spremeniti v svojem življenju,” so zapisali v zaključku.

Ljudje brez otrok niso nič manj zadovoljni s svojim življenjem, kot njihovi starši

Jay Zigmont (45) je ustanovil podjetje Childfree Wealth, ki ljudem brez otrok ponuja finančno načrtovanje. Hitro je opazil, da življenje brez otrok ne pomeni samodejno bogatenja ljudi. ”Če nimaš otrok, je pač en strošek manj,” poudarja.

Tudi on nima otrok in meni, da je odločitev, da “ima čas, denar in svobodo, da počne, kar hoče”. Z ženo sta se na primer pred kratkim preselila iz Connecticuta v Mississippi. “Lahko sva sledila svojim sanjam in delala, kar sva želela. Včasih je to osvobajajoče, včasih pa je to  malo analitične paralize,” pravi Zigmont.

Raziskava, objavljena leta 2021 v PLOS One, je preučevala stopnjo zadovoljstva odraslih, ki ne želijo otrok. Izkazalo se je, da niso nič manj zadovoljni kot njihovi kolegi, ki imajo otroke. Toda izbira biti brez otrok je še vedno nekoliko stigmatizirana.

Iskrenost med partnerjema je ključna… več na Princesa.si

Foto: Pexels