Moški, ki so mu presadili prašičjo ledvico odpuščen iz bolnišnice

ByA.K.

4. aprila, 2024 , ,
Foto: Freepik

Moški, ki so mu presadili prašičjo ledvico odpuščen iz bolnišnice

Po dveh tednih skrbnega spremljanja je bil 62-letni Slayman odpuščen iz Massachusetts General Hospital (MGH). Slayman je namreč del zgodovinskega medicinskega preboja, ki v transplantacijski kirurgiji odpira nova obzorja saj je postal prvi človek na svetu, ki so mu uspešno presadili ledvico gensko spremenjenega prašiča… o tem smo poročali tukaj.

Operacijo, ki je pritegnila mednarodno pozornost, so izvedli strokovnjaki iz splošne bolnišnice Massachusetts General Hospital, ene izmed vodilnih zdravstvenih ustanov v ZDA. Presajena ledvica, pridobljena od podjetja eGenesis iz Cambridgea, Massachusetts, je Slaymanu obljubljala novo upanje po letih bojev z ledvično boleznijo.

Rick Slayman, ki je bil del bolnišničnega transplantacijskega programa že več kot desetletje, se je soočal z odpovedjo ledvice pet let po prejemu človeške ledvice leta 2018. Glede na napredovanje njegove bolezni so se zdravniki odločili za inovativni pristop z uporabo gensko spremenjene prašičje ledvice.

Operacijo je vodil dr. Tatsuo Kawai, ki je bil nad rezultati navdušen. “Ko smo ledvico umestili v pacientovo telo, je takoj pridobila rdečkasto barvo in začela proizvajati urin,” je delil dr. Kawai. Zdravnik je dodal, da je to bila “najlepša ledvica” kar jih je kdaj videl. Ta uspeh ne le odraža izjemne možnosti uporabe živalskih organov v medicini, ampak tudi potrjuje sposobnost tehnologije genskega urejanja za premostitev vrstnih razlik.

Za Slaymana, ki zdaj živi brez potrebe po dializi, dosežek predstavlja “enega najsrečnejših trenutkov” njegovega življenja. Njegova zgodba ne simbolizira samo osebne zmage nad boleznijo, temveč tudi napredek v znanosti in medicini, ki bi lahko prinesel upanje tisočem ljudem po svetu, ki čakajo na organ.

Ta prelomnica v medicinski znanosti odpira vrata nadaljnjim raziskavam in potencialni uporabi živalskih organov za človeške presaditve in postavlja temelje za razvoj novih zdravstvenih strategij, ki bi lahko rešile številna življenja v prihodnosti.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Freepik