Moški, obtožen poskusa atentata na Fica, ostaja za zapahi

Robert Fico [Foto: Wikimedia/EU]

Moški, obtožen poskusa atentata na Roberta Fica, ostaja za zapahi

Slovaške oblasti so za moškega, obtoženega poskusa atentata na Roberta Fica slovaškega premierja odredila pripor. Fico, ki je preživel več strelov, je trenutno v resnem, a stabilnem stanju, so sporočili uradniki. 59-letni Fico je bil ustreljen v trebuh med pozdravljanjem svojih privržencev po sestanku vlade v sredo v nekdanjem premogovniškem mestu Handlova. Napadalec je izstrelil pet nabojev, preden so ga zrušili na tla in aretirali.

Slovaško specializirano kazensko sodišče je po obtožbah tožilcev, da bi osumljenec lahko pobegnil ali storil nova kazniva dejanja, če bi bil izpuščen, odredilo pripor za napadalca. Tiskovni predstavnik sodišča je potrdil, da se lahko osumljenec pritoži na vrhovno sodišče. Osumljenec, ki ga oblasti še niso javno identificirale, naj bi bil po poročanju medijev 71-letni upokojenec, znan kot amaterski pesnik, ki je morda nekoč delal kot varnostnik v nakupovalnem središču na jugozahodu države. Kljub temu da ni pripadal nobeni politični skupini, so uradniki potrdili, da je bil napad politično motiviran.

Sodno zgradbo v Pezinoku, majhnem mestu zunaj prestolnice Bratislave, so strogo varovali policisti, opremljeni s čeladami, ščiti in puškami. Novinarjem ni bilo dovoljeno vstopiti v sodno zgradbo, zato so ostali zunaj.

Vladni ministri so sporočili, da je Ficovo stanje po petkovi dvourni operaciji, med katero so odstranili odmrlo tkivo iz več strelnih ran, obetavno. Obrambni minister Robert Kalinak je pred univerzitetno bolnišnico FD Roosevelt v Banski Bystrici, kjer je Fico hospitaliziran, izrazil hvaležnost zdravstvenemu osebju za njihovo delo. Fico zaradi zdravstvenega stanja še ni zmožen prevoza v bolnišnico v Bratislavi.

Preiskava strelnega orožja

Policija je osumljenca v petek odpeljala na njegov dom v mestu Levice, kjer so zasegli računalnik in nekaj dokumentov. Kljub temu ni jasno, kako je osumljenec prišel do strelnega orožja, saj Slovaška velja za državo s strogo zakonodajo glede posedovanja orožja.

Svetovni voditelji so obsodili napad in izrazili podporo Ficu in Slovaški. Fico je že dolgo kontroverzna figura na slovaški politični sceni. Njegova vrnitev na oblast lani na proruski in protiameriški platformi je povzročila skrbi med članicami EU in Nata glede spremembe prozahodne usmeritve Slovaške, zlasti glede Ukrajine.

Fico je ob svoji vrnitvi na oblast ustavil dobavo orožja Ukrajini in napovedal prenovo javne radiotelevizije, kar bi po mnenju kritikov vladi omogočilo popoln nadzor nad javnimi mediji. Njegovi načrti za spremembo kazenskega zakonika in odpravo posebnega tožilca za boj proti korupciji so sprožili zaskrbljenost, da bi lahko Slovaško popeljal na bolj avtokratsko pot.

Fico je prejšnji mesec na Facebooku izjavil, da verjame, da bi naraščajoče napetosti v državi lahko privedle do umorov politikov, za kar je okrivil medije. Kljub njegovemu zdravstvenemu stanju vlada deluje po načrtih, naslednjo sejo pa bo vodil obrambni minister Kalinak. Komunikacija s Ficom je omejena, a vladni uradniki zagotavljajo, da se država kljub napadu in političnim napetostim trudi ohraniti stabilnost.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/EU