Moški, osumljen umora nekdanjega japonskega premierja sposoben za sojenje

ByAna Koren

14. januarja, 2023 ,

Moški, osumljen umora nekdanjega japonskega premierja sposoben za sojenje

Japonsko sodišče je 42-letnnega Tetsuya Yamagamija, ki je osumljen umora nekdanjega japonskega premierja obtožilo tudi kršitve zakonov o nadzoru orožja. Tožilci so dejali, da je Yamagami po šestmesečnem zdravniškem pregledu dokazal, da je sposoben za sojenje. Zdaj je spet v policijskem pridržanju.

Abe je bil pet ur in pol po streljanju razglašen za mrtvega

Nekdanji japonski premier je umrl, potem ko je bil 8. julija lani ustreljen iz neposredne bližine. Ustreljen je bil med predvolilnim govorom pred železniško postajo v zahodnem mestu Nara.

Yamagami je bil aretiran na kraju dogodka in bil več mesecev podvržen psihiatričnemu pregledu. Abe (67) je utrpel dve globoki rani na vratu in so ga s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Pet ur in pol po streljanju so ga razglasili za mrtvega… o tem smo poročali tukaj.

Policija je sporočila, da je napadalec priznal, da je ustrelil Abeja z ročno izdelanim strelnim orožjem, ki ga je izdelal iz kovine in lesa.

Varnostne napake

Smrt nekdanjega voditelja japonske vladajoče Liberalno-demokratske stranke je pretresla Japonsko, državo s strogimi zakoni o nadzoru orožja. Po njegovi smrti je policija priznala varnostne pomanjkljivosti, vodja japonske policije je dejal, da bo odstopil.

Državniški pogreb Abeja je potekal lani septembra. Med več kot 4000 ljudmi, ki so se udeležili pogreba so bili tudi svetovni voditelji. Atentat na Abeja je prvi atentat na sedanjega ali nekdanjega japonskega voditelja po poskusu državnega udara leta 1936. Takrat sta bila ubita dva nekdanja premierja in več drugih.

Nekdanji premier je bil znan po svoji ekonomski politiki agresivnega monetarnega sproščanja in fiskalne porabe in so ga občudovali številni desničarji na Japonskem. Vendar so kritiki njegovo politiko označili za vojno, pri čemer so opazili njegova dosledna prizadevanja za povečanje izdatkov za obrambo.

Vir Foto: Gettyimages