Moskva odredila aretacijo bolgarskega novinarja

ByAna Koren

22. aprila, 2023 , ,
Foto: Pexels

Moskva odredila aretacijo bolgarskega novinarja

Rusije je bolgarskega raziskovalnega novinarja Hrista Grozeva, dolgoletnega kritika Kremlja, v petek razglasila za “tujega agenta”, poročajo ruski mediji. Moskva to oznako, ki spominja na Stalinovo dobo, pogosto lepi na kritike Kremlja. V skladu z rusko zakonodajo se ta kvalifikacija lahko uporabi za posameznika, “ne glede na njegovo državljanstvo”.

Grozev, 53, bolgarski državljan, je glavni poročevalec o Rusiji za britansko, a globalno preiskovalno spletno stran Bellingcat. Imel je pomembno vlogo pri Bellingcatovih preiskavah zastrupitve ruskega opozicijskega aktivista Alekseja Navalnega, ki je trenutno v zaporu.

Rusko notranje ministrstvo je Grozeva dodalo na svoj seznam tujih agentov, ki ga običajno posodablja ob petkih. Sodišče v Moskvi je pred tem v petek odredilo aretacijo Grozeva, ki ni v Rusiji, so poročale ruske tiskovne agencije. Ruska tiskovna agencija RIA Novosti se je pri poročanju sklicevala na vir, ki je povedal, da preiskovalci Grozeva obtožujejo, da je pomagal ruskemu novinarju Romanu Dobrohotovu pri “ilegalnem prehodu meje”.

Ruska varnostna služba FSB je Grozeva obtožila pomoči ukrajinski obveščevalni službi. Preden je Kremelj začel svojo ofenzivo na Ukrajino, je Bellingcat leta 2014 preiskoval sestrelitev letala MH17 v vzhodni Ukrajini, kjer je umrlo 298 ljudi, in trdil, da so za strmoglavljenje najverjetneje odgovorni separatistični borci, ki jih podpira Rusija.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Izrael bo v Kijevu testiral napreden protiobrambni sistem, zasnovan posebej za Ukrajino

Izrael namerava naslednji mesec v Kijevu preizkusiti napredni protiobrambni sistem. Ukrajinski in izraelski uradniki pravijo, da je bil sistem razvit posebej za Ukrajino in bi v idealnem primeru moral v več mestih po državi delovati do poletja. Sistem bo povezan z obstoječim ukrajinskim radarskim sistemom. Na mobilne telefone bo pošiljal “hitrejša in natančnejša” opozorila ter aktiviral alarme na območjih, kjer obstaja nevarnost napada… več tukaj.