Motivacija za delo v ambulantah za neopredeljene – visoko plačilo

ByA.K.

3. januarja, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Motivacija za delo v ambulantah za neopredeljene – visoko plačilo

Brez osebnega zdravnika je vsak dan več ljudi, vlada je predlagala rešitev v obliki ambulant za neopredeljene. Po državi bo predvidoma 94 takšnih ambulant, od tega 19 v Ljubljani, ki pa bodo organizirane v zdravstvenih domovih.

Trenutne akutne in kronične ambulante se bodo transformirale v ambulante za neopredeljene. Obseg je odvisen od kadra, ki ga bodo prejeli.

Strokovna direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in predstojnik ZD Ljubljana-Šiška Andrej Divjak sta danes ja javnost predstavila nekaj podrobnosti ambulant za neopredeljene zavarovane osebe.

Stegne Ignjatović je pojasnila, da bodo zaposleni delo opravljali izven svojega delovnega časa po podjemni pogodbi. Ambulante bi lahko zaživele že prihodnji teden, prav tako se bo takrat predvidoma možno opredeliti do zdravnikov. Trenutno opredeljevanje ljudi za te ambulante še ni možno, saj potrebujejo ustrezno tehnično podporo. Programske hiše naj bi rešitev za ta problem kmalu našle.

Končni delovni čas teh ambulant bo znan potem, ko bo jasno, kolikšen je kadrovski interes. Motivacija naj bi bilo relativno visoko plačilo, a po drugi strani uje znano, da so zdravniki in sestre že tako precej obremenjeni.

Od danes je znano tudi, koliko bo plačilo urne postavke, ki jo je določilo zdravstveni ministrstvo. Stegne Ignjatović je dejala, da bo bruto bruto 121 evrov za zdravnike, za medicinsko sestro 54 evrov in za zdravstvenega tehnika 27 evrov. Ker so ambulante oproščene določenega davka, kar bi pomenilo urno postavko v neto znesku okoli 80 odstotkov oz. za medicinsko sestro okoli 35 evrov neto.

Pričakujejo, da bodo ljudje brez osebnega zdravnika imeli ambulanto v enoti, kjer so nazadnje obiskovali zdravnika in imajo tam že kartoteko. Organizacija ambulant bo odvisna od kadrovske pokritosti, je podarila strokovna direktorica.

V ZD Šiška bi imeli okoli tri do štiri tovrstne ambulante. Predstojnik ZD Šiška Divjak je opozoril na nekaj problemov, ki jih je opazil v predlogu ministrstva, o čemer je ministra že obvestil. »Iz predloga so izpadli upokojeni zdravniki, mlajši specializanti, sobni zdravniki, zdravniki zaposleni na ZZZS in na ZPIZ,« je dejal.

Vir: Slovenske novice Foto: Pexels