Motorola Razr 2023: cenovno dostopen zložljiv telefon

ByB.O.

24. oktobra, 2023
Foto: Future

Motorola Razr 2023: cenovno dostopen zložljiv telefon

Prejšnji teden je prišlo do pomembnega razvoja na trgu zložljivih telefonov, predvsem s predstavitvijo telefona OnePlus Open. Čeprav ta naprava tesno tekmuje z Galaxy Z Fold 5 in Googlovim Pixel Fold, morda ni najbolj odmevna zložljiva naprava, izdana ta teden.

Motorola Razr (2023) bi lahko imela večji odziv na trg. Medtem ko je OnePlus Open hitro zasedel prvo mesto na lestvici zložljivih telefonov, je Motorola Razr v bistvu prilagoditev prejšnje naprave Motorola Razr+ z nekaterimi okrnjenimi specifikacijami.

Motorola Razr se v resnici razlikuje po ceni. Na trg je prišel 19. oktobra za 699 ameriških dolarjev in je najcenejši zložljivi telefon do zdaj. Pred tem sta to lastnost imela Razr+ in Samsung Galaxy Z Flip 5, oba po ceni 999 ameriških dolarjev.

Galaxy Z Flip 3 je pred dvema letoma presegel mejo 1000 dolarjev. Dejstvo, da so cene zložljivih telefonov zdaj nižje od cen večine vodilnih telefonov, kaže, da se trg zložljivih telefonov razvija in približuje sprejemanju v glavnem toku.

Pomembno je, da čeprav Motorola Razr postavlja novo cenovno merilo, verjetno ne bo dolgo edini zložljivi telefon po tej ceni.

Novi Razr stane 300 ameriških dolarjev manj kot njegovi konkurenti, vendar ima nekaj kompromisov. Za razliko od dražjih modelov Razr+ in Galaxy Z Flip 5, ki ju poganja Qualcommova napredna serija Snapdragon 8, standardni Razr uporablja čip Snapdragon 7 Gen 1. Čeprav je ta čip kompetenten, ne dosega zmogljivosti svojega boljšega kolega.

Vendar potencialni kupci zložljivega flip telefona v tem morda ne vidijo večjega problema. Čip Snapdragon 7 Gen 1 učinkovito opravlja naloge, kot so brskanje po spletu, uporaba družabnih omrežij in deljenje fotografij. Na testih mu je celo uspelo zagnati zahtevne igre, kot je PUBG Mobile. Čeprav to ni naprava, optimizirana za intenzivno produktivnost, tisti, ki to iščejo, verjetno razmišljajo o drugi kategoriji telefonov.

Kompakten zaslon, visoka vrednost

Drug opazen kompromis je manjši zunanji zaslon. Razr+ ponuja 3,6-palčni pokrivni zaslon, ki je izstopajoča funkcija in podpira celo uporabo aplikacij. Ta funkcionalnost je pri standardnem modelu Razr izgubljena, saj morajo uporabniki za dostop do večine funkcij odpreti napravo.

Standardni Razr omejuje 3,6-palčni zaslon na 1,5-palčni trak, ki je primeren za obvestila, preverjanje vremena in pregledovanje prihajajočih sestankov, vendar ne za kaj dosti drugega. Čeprav lahko ta majhen zaslon deluje kot iskalo za glavno kamero telefona s 64 MP, je lahko dober kader za selfije izziv, za razliko od izkušnje z večjim zaslonom telefona Galaxy Z Flip 5.

Zmanjšanje 3,6-palčnega zaslona na 1,5-palčni zaslon je opazna sprememba. Nekateri morda menijo, da nižja cena naprave Razr ne odtehta te izgube. Za druge pa je znižanje cene za 300 ameriških dolarjev sprejemljiv kompromis za manjši zaslon.

Osredotočanje na to, česa Motorola Razr (2023) nima, odvrača pozornost od njenih zmogljivosti. Ta telefon se ponaša z impresivno vzdržljivostjo baterije, saj na testih za eno uro presega povprečen pametni telefon. Za zložljiv telefon, še posebej tako kompakten, kot je Razr, je to izjemno. Njegove kamere zajemajo kakovostne slike, ki skoraj konkurirajo zložljivemu telefonu Galaxy Z 5, zaradi česar se zdi njegova nižja cena še bolj privlačna.

Razr za 699 ameriških dolarjev ni za vsakogar, vendar ponuja dovolj funkcij, da je za mnoge prepričljiva možnost. Ta cena bi lahko več potrošnikom predstavila zložljive naprave. Če bodo obvladali svoja pričakovanja, bo večina verjetno našla vrednost za svoj denar.

Cenovno dostopni zložljivi telefoni pretresajo trg

Bodo konkurenti posnemali Motorolino strategijo? Večji zložljivi telefoni se ponavadi gibljejo okoli 1799 ameriških dolarjev, ki jih je postavil Galaxy Z Fold, čeprav je OnePlus Open nekoliko nižji od te vrednosti. Cenovno ugodnejša zasnova zložljivega telefona, kot je Razr, bi lahko spodbudila druge blagovne znamke k izdaji podobnih cenovno ugodnih modelov. Šušlja se, da bo Samsung nasprotoval Motorolinemu modelu Razr, in potencialne razprave o Applovem telefonu iPhone Flip, ki bi uporabljal enak oblikovni koncept. Čeprav Apple običajno ne teži k nižjim cenam, je to trend, ki ga je vredno spremljati.

Motorolin dosežek poudarja, da se lahko zložljivi telefon za 699 ameriških dolarjev še vedno odlikuje po dizajnu, kakovosti kamere in trajanju baterije. Upamo, da bodo tudi drugi proizvajalci videli potencial v tem pristopu.

Vir

foto: Future

Biznis24