Pravna mreža za varstvo demokracije meni, da je možnost referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih vprašljiva.

Ob pobudi za razpis referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih v Pravni mreži za varstvo demokracije poudarjajo, da je referendum pravica pobudnikov.

Vprašanje, ki se ob tem postavlja pa je, ali gre za zakon, ki je sploh lahko predmet referendumskega odločanja. Predmet referenduma namreč po ustavi ne more biti zakon, ki odpravlja protiustavnost.

Katarina Bervar Sternad iz Pravne mreže za varstvo demokracije je za STA poudarila, da novela zakona prinaša odpravo neustavnosti. Argument, da o noveli zakona ni bilo javne razprave, pa ne more biti edini razlog za referendumsko pobudo.

Predlog so v Pravni mreži za varstvo demokracije pripravili že lani novembra. Javna predstavitev mnenj je bila opravljena, ko je bil zakon v preteklem sklicu parlamenta prvič v zakonodajnem postopku je spomnila Bervar Sternad.

Cilj zakona

Cilj vloženega zakona je odpraviti neskladje 39. člena zakona o nalezljivih boleznih z ustavo, ki ga je pred dobrim letom ugotovilo ustavno sodišče. US je DZ-ju takrat naložilo, da mora neskladnosti odpraviti v roku dveh mesecev. Predlog določa, kdaj in pod kakšnimi pogoji se lahko sprejemajo ukrepi na podlagi 39. člena zakona o nalezljivih boleznih. Opredeljuje namene, vrste in obseg ukrepov, pogoje in postopek za uvedbo in podaljševanje veljavnosti ukrepov in njihovo maksimalno trajanje… več tukaj.

Vir: STA

Foto: www.mei.edu

By A.K.

Komentar: