Musk na forumu v Washingtonu pozval k regulatorju za UI

Elon Musk, izvršni direktor podjetja Tesla, je pozval k uvedbi regulatorja za umetno inteligenco (UI) v ZDA. Musk je k temu pozval na forumu o regulaciji UI v Washingtonu DC, kjer so se zbrali vodje nekaterih največjih tehnoloških podjetij, vključno z Meta, Microsoft Alphabet in OpenAI. Musk, Mark Zuckerberg, izvršni direktor podjetja Meta Platforms, in Sundar Pichai, izvršni direktor podjetja Alphabet, so se z zakonodajalci na Capitol Hillu srečali za zaprtimi vrati, razpravljali pa so o načinih ublažitve nevarnosti nastajajoče tehnologije, ki je močno narasla v naložbah in priljubljenosti med potrošniki od izdaje klepetalnega robota ChatGPT podjetja OpenAI.

Musk je opozoril, da je potreben regulator, ki bo zagotovil varno uporabo UI. Potrebo po “sodniku” je Musk primerjal s športom. Dodal je, da bo regulator “zagotovil, da podjetja sprejmejo ukrepe, ki so varni in v interesu splošne javnosti.” Mark Zuckerberg je poudaril, da bi moral kongres sodelovati z umetno inteligenco, da bi podprl inovacije in zaščitne ukrepe. Opozoril je, da je “bolje, da standard določijo ameriška podjetja, ki lahko sodelujejo z našo vlado pri oblikovanju teh modelov o pomembnih vprašanjih.”

Potreba po zaščiti je velika

Na forumu je bilo prisotnih več kot 60 senatorjev. Zakonodajalci so se strinjali o potrebi po vladni ureditvi UI, vendar niso bili prepričani, koliko časa bo to trajalo in kako bo videti. Senatorji so izpostavili potrebo po zaščitnih ukrepih pred potencialno nevarnimi ponaredki, vmešavanjem v volitve in napadi na kritično infrastrukturo.

Chuck Schumer, vodja večine v ameriškem senatu, je poudaril, da mora kongres igrati vlogo pri gradnji temeljev za dvostransko politiko UI, da se povečajo koristi UI in zmanjšajo tveganja. Med udeleženci foruma so bili tudi Jensen Huang, izvršni direktor podjetja Nvidia, Satya Nadella, izvršni direktor podjetja Microsoft, Arvind Krishna, izvršni direktor podjetja IBM Bill Gates, nekdanji izvršni direktor podjetja Microsoft, in Liz Shuler, predsednica delavske zveze AFL-CIO.

Republikanski senator Josh Hawley je izrazil dvome o seji za zaprtimi vrati in kritiziral kongres, ker ni uspel sprejeti smiselne tehnološke zakonodaje. “Ne vem, zakaj bi povabili vse največje monopoliste na svetu, da pridejo in kongresu dajo nasvete, kako jim pomagati zaslužiti več denarja,” je dejal Hawley.

Na globalni ravni se regulatorji trudijo sestaviti pravila, ki urejajo uporabo generativne UI, ki lahko ustvari besedilo in slike, katerih umetnega izvora je skoraj nemogoče zaznati. Adobe, IBM, Nvidia in pet drugih podjetij so sporočili, da so podpisali prostovoljne zaveze predsednika Joeja Bidna glede UI, ki zahtevajo korake, kot je vodni žig vsebine, ustvarjene z UI. Te zaveze, objavljene julija, so namenjene zagotavljanju, da se moč UI ne uporablja v destruktivne namene. Google, OpenAI in Microsoft so že podpisali zaveze.

Foto: Wikimedia

Portal24