Musk napovedal razkritje Teslinega robotaxija 8. avgusta, delnice poskočile

Elon Musk [Foto: Wikimedia/Daniel Oberhaus]

Musk napovedal razkritje Teslinega robotaxija 8. avgusta, delnice poskočile

Elon Musk, izvršni direktor Tesle, je za 8. avgust napovedal razkritje težko pričakovanega izdelka – robotaxija. Muskova napoved, objavljena na družbenih omrežjih X, je prišla v času, ko so vlagatelji začeli kazati znake zaskrbljenosti zaradi počasnejše rasti podjetja. Novica je že vplivala na delnice Tesle, ki so se v podaljšanem trgovanju zvišale za več kot 3 odstotke.

Ta napoved sledi poročanju Reutersa, da je Tesla opustila načrte za svoj model nizkocenovnega avtomobila, obtožbo, ki jo je Musk hitro zavrnil. Musk je Reuters obtožil “laganja”. Muskova vizija robotaksijev ni nova; že leta 2015 je delničarjem obljubljal, da bodo Teslini avtomobili dosegli “popolno avtonomijo” v treh letih. Čeprav Tesla še ni lansirala popolnoma avtonomnega vozila ali tehnologije za “3. stopnjo” avtomatiziranih vozil, njeni napredni sistemi za pomoč voznikom (ADAS), vključno z avtopilotom in popolnoma samovozečo opcijo FSD, kažejo na njeno zavezo inovacijam v avtonomni tehnologiji.

Konkurenca in tržne priložnosti

Tesla ni edina, ki raziskuje teritorij robotaksijev. Alphabetova enota Waymo že upravlja komercialne storitve prevozov brez voznika v več mestih in je nedavno sklenila partnerstvo z Uberjem za dostavo hrane preko Uber Eats v Arizoni z uporabo svojih robotaksijev. Medtem ko na Kitajskem Didi svojo avtonomno tehnologijo že komercialno uporablja. Kljub temu nekatera podjetja, kot sta Apple in GM Cruise, na tem zahtevnem trgu naletijo na težave, kar poudarja izzive, s katerimi se soočajo podjetja pri razvoju in uvajanju avtonomnih vozilnih storitev.

Kljub obetavnim napovedim, Teslini datumi “razkritja” pogosto ne pomenijo hitre komercialne izdaje novih izdelkov. Na to dinamiko kaže primer Teslinega električnega tovornjaka Semi, ki je bil predstavljen leta 2017 in začel z dobavami šele pet let kasneje. Pa tudi Teslini samovozeči avtomobili, kljub imenu “popolnoma samovozeča” opcija, še vedno zahtevajo voznika za volanom, pripravljenega za prevzem nadzora.

Razkritje robotaxija bo pomemben mejnik za Teslo in širšo industrijo avtonomnih vozil. Uspeh ali neuspeh tega projekta bi lahko imel dolgoročne posledice ne samo za Teslo, ampak tudi za celoten ekosistem avtonomnih vozil. Z velikimi pričakovanji in očmi sveta, usmerjenimi v to napoved, bo avgustovsko razkritje ključni trenutek za Elon Muska in njegovo ekipo, da pokažejo svojo tehnološko naprednost in vizijo prihodnosti prevoza.

[Vir: CNBC]; Portal24; Foto: Wikimedia/Daniel Oberhaus