Musk predlaga pristojbine za nove uporabnike X

ByAna Koren

19. aprila, 2024 ,
Elon Musk [Foto: Wikimedia/Daniel Oberhaus]

Musk predlaga pristojbine za nove uporabnike X

Elon Musk, lastnik platforme X (prej znan kot Twitter), razmišlja o uvedbi “majhne pristojbine” za nove uporabnike. Njegov cilj je zmanjšanje števila avtomatiziranih računov, znanih kot “boti”, ki so dolgo časa predstavljali težavo za platformo. Musk je to novico sporočil preko objave na sami platformi X.

Musk je izpostavil, da trenutni mehanizmi prepoznavanja botov, vključno z vprašanji tipa “ali si bot”, niso učinkoviti, saj jih lahko umetna inteligenca in t. i. farme trolov enostavno premostijo. Detajli o višini pristojbine ali točnem datumu njene uvedbe še niso bili razkriti, vendar je Musk nakazal, da bi ukrep lahko trajal tri mesece.

Po tem predlogu bi novi uporabniki še vedno imeli dostop do družbenih medijev, vendar ne bi mogli ustvarjati vsebine, tvitati, všečkati ali dodajati objav med zaznamke brez plačila pristojbine. Ta pristop je bil že preizkušen na Novi Zelandiji in na Filipinih, kjer so novim nepreverjenim uporabnikom zaračunali simboličnih 0,94 evra na leto za interakcijo z objavami.

Trenutno so plačljive funkcije na X omejene na premium naročnike, ki imajo dostop do različnih ugodnosti, kot so program monetizacije, različica brez oglasov, dostop do X-ovega klepetalnega robota z generativno umetno inteligenco in večja vidnost odgovorov.

Težava z boti na platformi se je po Muskovem mnenju poslabšala od njegovega prevzema konec leta 2022, kljub obljubi, da se bo z njo spopadel. Po podatkih Sensor Tower je platforma od novembra 2022 izgubila skoraj četrtino svojih uporabnikov v ZDA, kar je vplivalo tudi na padec prihodkov od oglaševanja. Muskova strategija uvedbe pristojbin za nove uporabnike je tako poskus reševanja teh dolgoletnih težav z avtomatiziranimi računi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Daniel Oberhaus