Musk: Tesline nove avtomobilske tovarne delajo z izgubo

Nove avtomobilske tovarne podjetja Tesla Inc v Teksasu in Berlinu delajo milijarde dolarjev izgube, je v sredo dejal Elon Musk.

Musk je dejal, da tovarna v Teksasu zaradi izzivov pri povečanju proizvodnje svojih novih baterij tip 4680 in ker so deli za izdelavo običajnih baterij 2170 obtičala v pristanišču na Kitajskem proizvaja le majhno število avtomobilov. Musk je dejal, da je Teslina berlinska tovarna v malo boljšem položaju. Razlog zato je, da je začela za avtomobile izdelane tam uporabljati tradicionalne baterije 2170.

Zaustavitve v Šanghaju, povezane s COVID-19 so po Muskovih besedah zelo, zelo težke. Zaustavitev v Šanghaju pa ni vplivala le na proizvodnjo avtomobilov Teslini tamkajšnji tovarni, vplivala je tudi na delo v Tesla tovarni v Kaliforniji. Slednja namreč za izdelavo uporablja nekatere dele, ki so izdelani na Kitajskem, pravi Musk.

Večino proizvodnje v svoji tovarni v Šanghaju namerava Tesla v prvih dveh tednih julija ustaviti. Delati namreč želijo na nadgradnji lokacije, da bi tako povečali proizvodnjo.

“Zadnji dve leti sta bili popolna nočna mora prekinitev dobavne verige, ene za drugo, in še nismo iz tega.​​Kako ohraniti delovanje tovarn, da bomo lahko plačevali ljudi in ne bi bankrotirali?”

Elon Musk

Tesla je V začetku letošnjega leta zje Tesla začela s proizvodnjo v tovarnah v Berlinu in Teksasu. Tovarni sta ključnega pomena za ambicije rasti vrhunskega proizvajalca električnih avtomobilov.

Musk pričakuje, da bo Tesla sredi leta 2023 začela z za zadaj odloženo proizvodnjo svojih električnih tovornjakov Cybertruck.

Foto: Reuters

By A.K.

Dodaj odgovor