Musk želel pomagati in aktivirati Starlink, Turki pomoč zavrnili

ByAna Koren

6. februarja, 2023 , , ,

Turčija je po močnem potresu, ki jo je, zavrnila ponudbo Elona Muska za aktiviranje satelitske internetne storitve družbe SpaceX Starlink. Nek uporabnik Twitterja je Muska opozoril, da so v Turčiji, potem ko jo je prizadel potres z magnitudo 7,8 prizadel resne težave s komunikacijo-

“Turška vlada Starlinka še ni odobrila. SpaceX ga lahko pošlje takoj, ko bo odobren,” je odgovoril lastnik Musk. Bloomberg piše, da jim je anonimni visoki turški uradnik dejal, da so hvaležni za Muskovo ponudbo, a da ima Turčija dovolj satelitskih zmogljivosti, njene bazne postaje pa delujejo na baterijsko napajanje.

Musk je pomagal Ukrajini po ruski invaziji

SpaceX in turško zunanje ministrstvo uradno nista komentirala. Ömer Fatih Sayan, turški minister za promet in infrastrukturo, je danes na Twitterju poudaril, da je pomembno, da komunikacijska infrastruktura na območjih, ki jih je prizadel potres, ni prekinjena. Dodal je, da nenehno potekajo sestanki, da bi videli, kako se je mogoče izogniti motnjam komunikacije.

To ni prvič, da je Musk ponudil pomoč državi v krizi. Po ruski invaziji februarja lani je namreč aktiviral Starlink v Ukrajini. Musk se je za pomoč Ukrajincem odločil po prošnji Mihaila Fedorova, podpredsednika ukrajinske vlade. SpaceX je Ukrajini in njenim vojakom poslal na tisoče internetnih anten Starlink.

Musk je septembra dejal, da namerava zaradi izpadov interneta med protesti SpaceX aktivirati Starlink v Iranu. Protesti so izbruhnili zaradi smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju.

Vir Foto: Pexels