V sveto mesto Meka v Savdski Arabiji je v petek prišlo na tisoče romarjev. Udeležili se bodo romarske sezone hadž leta 2022.

Zaviti v bela oblačila, so se udeleženci odpravili na prvi ritual hadža. Ta vključuje hojo v krogu okoli Kaabe, svete zgradbe v središču Velike mošeje v Meki.

Savdska Arabija, kjer sta najsvetejša mesta islama Meka in Medina, je letos dovolila tujim popotnikom opraviti hadž. V zadnjih dveh letih se je zaradi covid omejitev letnega romanja udeležilo le nekaj tisoč savdskih državljanov in prebivalcev.

A nekaj omejitev vendar še ostaja. Savdske oblasti so namreč sporočile, da se lahko hadž sezone 2022 udeleži le milijon ljudi. Milijon se sliši veliko, pa vendar je to manj kot polovica, ki se je hadža udeleževala pred pandemijo.  Prav tako je dostop omejen na romarje, stare od 18 do 65 let, ki so v celoti cepljeni ali imunizirani proti virusu in nimajo kroničnih bolezni.

Varnost

V mošeji so se varnostniki pomešali med romarje. Mreža nadzornih kamer nadzira okolico mošeje, kontrolne točke nadzorujejo dostop do mesta, da bi zagotovile, da dogodek mine brez incidentov. V preteklosti so ta romanja zaznamovali smrtonosni stampedi, požari in nemiri.

Kraljestvo je v zadnjih letih za večjo varnost enega največjih verskih srečanj na svetu, porabilo milijarde dolarjev. Hadž je dolžnost, ki jo vsak sposoben musliman, ki si jo lahko privošči, opravi enkrat v življenju.

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: