MZEZ: Slovenija Avstrije ni pozvala k prepovedi podmladka FPÖ-ja

Avstrijo je Slovenija pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe. Slovenija Avstrije ni pozvala prepovedi podmladka FPÖ-ja. Člen je sicer za Avstrijo obvezujoč.

Spomnimo: Avstrijska tiskovna agencija: Slovenija pozvala k postopku za prepoved podmladka FPÖ-ja

V protestni noti je Slovenija Avstrijo pozvala k postopku za prepoved mladinske organizacije svobodnjakov (FPÖ) na avstrijskem Koroškem. Pred kratkim je na spletu namreč pozivala k ustavitvi “slovenizacije” Koroške.

Podmladek FPÖ-ja je pred prihajajočimi deželnozborskimi volitvami na avstrijskem Koroškem volivce v objavi družbenem omrežju pozval, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo “slovenizacijo” dežele. Objavo so sicer pozneje umaknili, a je tako v Sloveniji kot v Avstriji dvignila precej prahu.

Na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) so v petek z avstrijsko veleposlanico Elisabeth Ellison-Kramer opravili pogovor. Veleposlanica se je v imenu Avstrije odločno distancirala od omenjene objave. Dan pred tem so poleg tega prek slovenskega veleposlaništva na Dunaju posredovali verbalno noto avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve… več tukaj.

Slovensko ministrstvo: Nismo pozvali k prepovedi stranke

V verbalni noti, v kateri je v četrtek obsodila objavo s protislovensko vsebino na družbenih omrežjih na avstrijskem Koroškem, Slovenija “ni pozvala k nobeni prepovedi katere koli politične stranke”. Slovenija je pozvala k uveljavitvi 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki je za Avstrijo obvezujoč, so sporočili z MZEZ.

Poziv k uveljavitvi 7. člena ADP-ja so za Slovensko tiskovno agencijo na ministrstvu tudi potrdili. Obenem so poudarili, da Avstrije v noti niso pozvali k prepovedi katere koli politične stranke, kakor je zapisala APA.

Od avstrijskih oblasti pričakujejo, “da bodo ustrezno naslovile dejavnosti organizacij, ki imajo za cilj, da slovenskemu prebivalstvu na Koroškem odvzamejo njihovo svojstvo ali njihove pravice kot manjšini”.

“Pozdravljamo posledičen oster odziv avstrijskih oblasti na nedopustno izkoriščanje slovenske manjšine za namene predvolilne kampanje in pozivamo vse stranke, da se vzdržijo retorike na škodo slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem,” so v odzivu zapisali na MZEZ.

vir Foto: zajem zaslona