Na 77. podelitvi BAFTA dominiral Oppenheimer

ByA.K.

19. februarja, 2024 , , ,
Cillian Murphy Oppenheimer BAFTA [Foto: Zajem zaslona]

Na 77. podelitvi BAFTA dominiral Oppenheimer

V Royal Festival Hall v Londonu se je odvila 77. podelitev filmskih nagrad Britanske akademije BAFTA, ki je zaznamovala noč polno blišča, glamurja in kraljevega pridiha. Dogodek je letos prvič vodil priznani igralec David Tennant, ki je zablestel v svoji novi vlogi.

Osrednja zvezda večera je bil film “Oppenheimer”. Film je epska pripoved o zgodbi J. Roberta Oppenheimerja, znanega kot očeta atomske bombe, ki je domov odnesel kar sedem prestižnih nagrad. Film, pod režijsko taktirko Christopherja Nolana, je prejel nagrade za najboljši film, najboljšega režiserja in najboljšega igralca. Slednjo je osvojil Cillian Murphy. Poleg tega je film prejel priznanja za montažo, kinematografijo, glasbo in najboljšo stransko vlogo, ki jo je prejel Robert Downey Jr.

Christopher Nolan je v zahvalnem govoru izrazil svojo hvaležnost Donni Langley iz Universal Pictures, za podporo pri realizaciji projekta. Cillian Murphy je pohvalil Nolana za njegovo vizijo in zaupanje.

Film “Poor Things” v režiji Yorgosa Lanthimosa, ki pripoveduje očarljivo gotsko zgodbo je prejel peti nagrad. Film je prejel tudi nagrado za najboljšo igralko, ki jo je prejela Emma Stone, ter nagradami za produkcijo, kostumografijo in vizualne učinke.

Drame…

Med drugimi zmagovalci večera je bila drama o holokavstu “The Zone of Interest”, britanske produkcije, posnete na Poljskem, ki je prejela nagrade za najboljši britanski film in najboljši tujejezični film. Producent James Wilson je ob prejemu nagrade spregovoril o pomembnosti sporočila filma v kontekstu svetovnih konfliktov.

Da’Vine Joy Randolph je bila nagrajena za najboljšo stransko igralko za svojo vlogo v filmu “The Holdovers”, kjer igra kuharico v internatu. V svojem govoru je izpostavila odgovornost pripovedovanja zgodb premalo zastopanih skupnosti.

Francoska sodna drama “Anatomija padca” je prejela nagrado za izvirni scenarij. Film sta ustvarila režiserka Justine Triet in Arthur Harari. Film raziskuje zgodbo ženske, obtožene smrti svojega moža.

Posebno priznanje je prejel tudi ukrajinski vojni dokumentarec “20 dni v Mariupolu”. Dokumentarec je bil produciran s strani The Associated Press in PBS “Frontline”, ki prikazuje resničnost življenja v obleganem mestu Mariupol.

Zadrege in presenečenja

Zgodovinski ep “Killers of the Flower Moon” je kljub devetim nominacijam na filmskih nagradah EE BAFTA ostal brez nagrad, kar je bilo za mnoge presenečenje večera. Enako usodo je delila tudi “Barbie”. Barbie je druga polovica filmske uspešnice “Barbenheimer” in najuspešnejši film leta 2023, ki je kljub petim nominacijam prav tako ostala praznih rok. Greta Gerwig, režiserka filma “Barbie”, ni prejela nominacije za režijo, ne na BAFTA ne na Oskarjih. Slednje je sprožilo razpravo o možnem zanemarjanju njene vloge.

Vodenje podelitve je prvič prevzel David Tennant, ki je program začel z zabavnim skečem, v katerem je nastopil pes Michaela Sheena, Bark Ruffalo. Sophie Ellis-Bextor je na odru oživila svojo uspešnico “Murder On The Dance Floor”, ki je nedavno ponovno pridobila na popularnosti, zahvaljujoč filmu “Saltburn”. Hannah Waddingham je med segmentom in memoriam predstavila čustveno izvedbo pesmi “Time After Time”, kar je bilo še eno od vrhuncev večera.

Pomemben trenutek večera je bil tudi obisk princa Williama. William kot predsednik Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost od leta 2010, nadaljuje kraljevsko podporo umetnosti in kulturi. Njegova prisotnost je dodala dodatno zvezdniško sijaj že tako zvezdniško obarvanemu dogodku.

[Vir: Euronews]; Foto: Zajem zaslona; Portal24