Na azijskih trgih pred ameriškimi podatki o inflaciji mirno

Azijski delniški trgi so teden začeli v umirjenem tonu, saj vlagatelji z zanimanjem pričakujejo septembrske podatke o inflaciji v ZDA. MSCI indeks je zabeležil 0,4-odstotni padec, slednje pa je sledilo blagemu porastu ameriških delnic na prejšnji seji.

Avstralske delnice in japonski borzni indeks Nikkei sta izgubila 0,25 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng doživel 1,4-odstotni padec. Do slednjega je prišlo zaradi upada cen nepremičnin in presenetljivega odhoda izvršnega direktorja Daniela Zhanga iz enote za oblak pri velikanu e-trgovine Alibaba Group, ki je povzročil padec delnic za 3,1 odstotka.

Kitajski bluechip indeks CSI300 pa je v nasprotju s tem zrasel za 0,37 odstotka.

V središču pozornosti ostaja Ameriški indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) za avgust. Objava je bila sicer predvidena za sredo. Pričakuje se, da se bo inflacija v avgustu povečala za 0,6 odstotka na mesečni ravni, kar bi dvignilo medletno stopnjo na 3,6 odstotka, kot kaže raziskava Wells Fargo.

Vlagatelji ocenjujejo 93-odstotno verjetnost, da bo Federal Reserve obdržal obrestne mere nespremenjene po naslednjem zasedanju, ki se bo zaključilo 20. septembra. Vendar pa le 53,5 odstotka pričakuje nov premor na novembrskem zasedanju, glede na orodje FedWatch Tool skupine CME.

Ekonomisti ANZ so izrazili mnenje, da “Govorci FOMC nakazujejo, da bi bilo morda primerno, da se zadrži septembra, in menimo, da odbor želi čas za prebavo dohodnih podatkov.”

Donosnost referenčnih 10-letnih zakladnih zapisov v ZDA se je povečala na 4,2939 odstotka. Dvoletni donos pa se je dotaknil 5,0033 odstotka, kar odraža pričakovanja trgovcev glede višjih obrestnih mer FED.

Kitajska

V Kitajski so se deflacijski pritiski nekoliko zmanjšali. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) se je v primerjavi z letom prej, avgusta povečal za 0,1 odstotka.

Kitajska je tudi zabeležila najmanjši padec tovarniških cen v petih mesecih. Indeks cen pri proizvajalcih je medtem padel za 3,0 odstotka v primerjavi z letom prej.

Na svetovnih energetskih trgih so v ospredju tudi pogajanja družbe Chevron Corp s svojimi delavci, potem ko je prišlo do stavke v ključnih obratih za proizvodnjo utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) v Avstraliji, ki zagotavljajo 5 odstotkov svetovne proizvodnje.

Cene plina na evropskem trgu so nestanovitne od avgusta. Razširile pa so se tudi morebitnih delavskih nemirih, navaja Reuters. Po petkovih novicah o začetku stavke so cene plina poskočile za kar 14 odstotkov.

Dolar je v ponedeljek padel za 0,41 odstotka v primerjavi z jenom, približuje pa se svoji letošnji najvišji vrednosti, doseženi 9. septembra.

Evro se je rahlo okrepil in se zvišala se je za 0,1 odstotka na 1,0709 USD, v preteklem mesecu je izgubila 1,22 odstotka. Dolarski indeks, ki meri vrednost dolarja v primerjavi s košarico valut drugih glavnih trgovinskih partnerjev, je padel za 0,057 odstotka na 104,79.

Na trgu nafte je ameriška nafta padla za 0,59 odstotka na 86,99 USD za sod. Cena nafte Brent je zabeležila padec za 0,44 odstotka na 90,21 USD za sod.

Promptno zlato se je trgovalo nekoliko višje, pri 1.918,3663 USD za unčo.

Foto: Pixabay

Portal24