1905 – v Ljubljani odkrijejo spomenik največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Kip pesnika in njegove muze je izdelal kipar Ivan Zajec, podstavek zanj pa je delo arhitekta Maksa Fabianija. Nad Prešernovo glavo je gola muza, nad katero so se nekaj časa zgražali nekateri meščani, škof Jeglič pa je celo zahteval, da muzo odstranijo. Spomenik je bil slovesno odkrit na današnji dan leta 1905.


1721 – s podpisom mirovne pogodbe v Nystadu se konča vojna med Rusijo in Švedsko. Rusija si je z njo zagotovila varen izhod na Baltik.

1912 – umre eden največjih čeških pesnikov Jaroslav Vrchlicky. V češko pesništvo je uvedel veliko novih oblik in dosegel izredno popolnost skoraj v vseh pesniških zvrsteh.

1939 – Kanada napove vojno Nemčiji.

1942 – britanski bombniki bombardirajo Dusseldorf. Britansko vojno letalstvo je s 476 letali na mesto odvrglo več kot sto tisoč bomb.

1943 – nemška vojska zasede Rim in severni del Italije.

1945 – na sojenju vodjo norveške vlade Vidkuna Quislinga spoznajo za krivega sodelovanja z nacisti in obsodijo na smrt. Njegov priimek postane sinonim za narodno izdajstvo.

2004 – umre legendarni Disneyev animator Frank Thomas, ki je znan po Sneguljčici in sedmih palčkih, Ostržku in Bambiju. Med filmi, ki jih je naredil, pa posebna pozornost velja delom Knjiga o džungli, Mačke iz visoke družbe in Robin Hood.