2001 – v terorističnem napadu v New Yorku na Manhattnu se letali zaletita v severni in južni nebotičnik Svetovnega trgovinskega centra WTC. Na letalih umre 92 oziroma 65 oseb, v obeh stavbah, ki sta zagoreli in se kasneje zrušili, pa je bilo ob življenje kar 2.759 ljudi.


9 – Bitka v Teutoburškem gozdu se po štirih dneh konča s porazom germanskega zavezništva nad rimskimi silami in konča širjenje cesarstva vzhodno od Rena.

910 – ustanovljena je benediktinska opatija Cluny, ki jo je ustanovil Viljem, vojvoda Akvitanski, v Burgundiji v Franciji, eden največjih samostanov v zahodni Evropi.

1185 – Izak II Angelus ubije Stephana Hagiochristophorita in nato apelira na ljudstvo, kar povzroči upor, ki odstavi Andronika I Komnena in na prestol Bizantinskega cesarstva postavi Izaka.

1213 – kitajski general Chih-Chung v Pekingu ubije cesarja Wei Shao Wanga (nekdanjega princa Wei) in se razglasi za regenta.

1226 – rimskokatoliška praksa javnega čaščenja Najsvetejšega zakramenta zunaj maše se iz samostanov razširi v župnije.

1503 – Michelangelo začne kipariti 12 apostolov za katedralo v Firencah, marmorne kipe v naravni velikosti, od katerih je bil le eden delno dokončan, in sicer kip sv. Mateja.

1709 – bitka pri Malplaquetu med vojno za špansko nasledstvo: Angleška, avstrijska in nizozemska velika zveza premagajo Francijo.

1714 – francoske in španske enote pod vodstvom vojvode Berwicka zasedejo Barcelono.

1741 – kraljica Marija Terezija nagovori madžarski parlament.

1758 – bitka pri Saint Castu: Francija med sedemletno vojno odbije britansko invazijo.

1951 – Florence Chadwick postane prva ženska, ki preplava Rokavski preliv od Anglije do Francije. Za to je potrebovala 16 ur in 19 minut.

1952 – Zahodnonemški kancler Konrad Adenauer podpiše sporazum o odškodnini za judovsko ljudstvo.

1971 – v Moskvi umre generalni sekretar komunistične partije Sovjetske zveze Nikita Hruščov, ki je bil tudi prvi človek države. Položaj je zasedel leta 1953 po Stalinovi smrti. Po odstavitvi je zapadel v depresijo, doživel pa je več manjših kapi. Brez prisotnosti javnosti so ga pokopali na moskovskem pokopališču Novodeviči.