1913 – rodi se Jesse Owens, najhitrejši človek na svetu pred drugo svetovno vojno. Bil je izvrsten šprinter, ki je na OI leta 1936 v Berlinu osvojil štiri zlate olimpijske medalje in sicer v teku na 100, 200, ameriški štafeti 4×100 metrov in skoku v daljino. Sprejet je bil tudi v Mednarodni atletski hram slavnih.


490 p. n. št. – bitka pri Maratonu, kjer majhna atenska sila premaga Perzijsko cesarstvo.

1015 – Henrik I. postane leuvenski grof.

1213 – bitka pri Muretu: križarski pohod Simona de Montforta premaga Pedra II. aragonskega.

1217 – francoski princ Ludvik in angleški kralj Henrik III. podpišeta mirovno pogodbo.

1229 – aragonska vojska pod vodstvom Jakoba I. Aragonskega se izkrca v Santa Ponci na Majorki, da bi osvojila otok.

1396 – križarji pod vodstvom grofa Neversa dosežejo Nikopolis.

1798 – v Kosezah pri Moravčah se rodi slovenski pesnik in prevajalec Jovan Vesel s psevdonimom Koseski. Kot pravnik je služboval v Ljubljani, Trstu in Gorici. S pesništvom je pričel že v gimnaziji. Izdal je številne pesmi, ki so bile večinoma domoljubne, veliko pa jih je tudi prevedel. Napisal je tudi prvi slovenski sonet in romanco o Erazmu Predjamskem.

1897  – v Parizu se rodi francoska fizičarka Irene Joliot-Curie. Skupaj z možem Jeanom Fredericom Joliotom sta se ukvarjala s fizikalnimi in kemijskimi raziskavami, odkrila sta umetno radioaktivnost in dokazala, da je lahko vsak element radioaktiven, če znamo pripraviti pravi izotop. Za svoje odkritje je Irene Joliot Curie dobila leta 1935 Nobelovo nagrado.

1989 – poljski parlament potrdi vlado enega od voditeljev gibanja Solidarnost, Tadeusa Mazowieckega in tako tudi uradno prekine vladavino komunistov na Poljskem.