old fiat cinquecento by car service

Na današnji dan, 13. avgust

1866 – Rodil se je Giovanni Agnelli, italijanski poslovnež, ki je prišel na svet v Villar Perosi. Leta 1899 je soustanovil podjetje Fabbrica Italiana di Automobili Torino oziroma bolj poznani Fiat. Prvo leto so izdelali dobrih 30 avtomobilov, potem pa je proizvodnja rasla. Kmalu je dejavnost razširil v ZDA in kupil tudi delež časopisa La Stampa.

1521 – Na današnji dan leta 1521 je španski konkvistador Hernán Cortés po 93-dnevnem obleganju zavzel Tenochtitlán (danes Mexico City), s čimer je končal azteški imperij in pridobil Mehiko za špansko krono.

1536 – Budistični menihi iz kjotskega templja Enryaku so v nemirih Tenbun Hokke požgali 21 templjev Nichiren po vsem Kjotu. (Tradicionalni japonski datum: 27. julij 1536).

1642 – Nizozemski astronom Christiaan Huygens odkrije Marsovo južno polarno kapo.

1788 – Prusija se pridruži angleško-nizozemskemu zavezništvu, da bi oblikovala trojno zavezništvo in tako preprečila širjenje rusko-švedske vojne 1788-90

1899 – V Londonu se je rodil Alfred Hitchcock, ameriški filmski režiser, čigar napeti filmi in televizijski programi so si v dolgi in izjemno produktivni karieri pridobili izjemno priljubljenost in pohvale kritikov. Njegove filme zaznamujeta grozljiv smisel za humor in nekoliko mračen pogled na človeško stanje. Po preselitvi v Ameriko je posnel preko petdeset filmov, med katerimi so najbolj znani 39 stopnic, Kliči M za umor, Dvoriščno okno, Psiho, Ptiči in Rebecca. Za slednjega je leta 1940 dobil oskarja.

1926 – Rodil se je kubanski politični voditelj Fidel Castro, ki je svojo državo spremenil v prvo komunistično državo na zahodni polobli.

1937 – Japonske sile začnejo bitko za Šanghaj, spopad, ki bo trajal 3 mesece in bo vključeval 1 milijon vojakov.

1942 – Začne se “Projekt Manhattan” pod vodstvom ameriškega generala Leslieja Grovesa: njegov cilj je izdelava atomske bombe.