1773 – na Dunaju, kjer je živel in učil na čebelarski šoli, ki jo je ustanovila cesarica Marija Terezija, umre slovenski čebelar Anton Janša. V mladosti se je učil slikarstva, ki mu je prišlo prav pri kasnejši poslikavi panjskih končnic. Napisal je dve knjigi v nemščini, ki sta bili po cesaričinem dekretu obvezno čtivo za vse avstro-ogrske čebelarje.


81  – umre rimski cesar Tit Flavij Vespazijan.

1224 – Frančišek Asiški, po videnju, ko je molil na gori Verna, dobi stigme.

1501 – Michelangelo začne izdelovati kip Davida, mojstrovino renesančnega kiparstva.

1592 – umre francoski filozof Michel Montaigne, ki velja za začetnika skepticizma v francoski filozofiji, njegovi eseji pa so imeli velik vpliv na evropsko književnost.

1745 – Franc I. postane svetorimski cesar.

1782 – Veliki napad na Gibraltar, ki ga izvedeta francoska in španska flota, vključno z desetimi plavajočimi baterijami ladij in kopenskimi silami. Britanska posadka jih hudo porazi. Vse plavajoče sile so uničene, zavezniške žrtve pa so 1473 ljudi, medtem ko je britanskih žrtev le 83.

1872 – umre nemški filozof Ludwig Andreas Feuerbach.

1884 – New York razglasijo za glavno mesto nove države ZDA, in sicer do leta 1790. New York je največje mesto v istoimenski zvezni državi, ki je nastalo ob ustju reke Hudson ob obali Atlantskega oceana. Razteza se na ozemlju 781 kvadratnih kilometrov in ima več kot 10 milijonov prebivalcev. Zgodovina mesta sega v leto 1609, ko je italijanski pomorščak Giovanni de Verrazzano prvi videl polotok Manhattan. Kasneje je bil v ameriški osvobodilni vojni New York razdeljen. Britanci so mesto zasedali leta 1776 do Washingtonovega bučnega vstopa leta 1784.

1887 – v Vukovarju se rodi hrvaško-švicarski kemik Lavoslav Ružička. Predaval je v Utrechtu in od leta 1929 Zürichu. Znana je njegova izoprenska hipoteza, s svojim znanstvenim raziskovalnim delom je pomagal razviti kemijo cikličnih organskih spojin. Leta 1939 je skupaj z nemškim kemikom Butenandtom prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Umrl je leta 1976 v Mamernu ob Bodenskem jezeru.

1922 – v kraju Al Azizijah v Libiji izmerijo 58 stopinj Celzija oziroma 136 stopinj po Fahrenheitu. To je doslej najvišja v senci izmerjena temperatura.

1923 – Miguel Primo de Rivera, s podporo kralja Alfonza XIII., izvede vojaški udar in postane predsednik španske vlade.

1940 – Italija pod fašističnim voditeljem Benitom Mussolinijem, po pridružitvi Nemcem iz Libije in Etiopije, ki sta bili njeni koloniji, napade britanske čete v Egiptu. Po začetnih uspehih so bili Italijani prisiljeni k umiku in veliko njihovih vojakov je bilo ujetih.

1993 – Jicak Rabin in Jaser Arafat podpišeta sporazum o Gazi in Jerihu.

1994 – vesoljska sonda Ulysses preleti južni tečaj Sonca.