1254 – v Benetkah se rodi trgovec in raziskovalec Marco Polo. Ko je bil star sedemnajst let, je z očetom in stricem, ki sta bila trgovca, odpotoval v Azijo. V Benetke se je vrnil z velikim bogastvom po dolgih 24 letih. Prepotoval je 24.000 km in bil celo zaupnik in pomočnik takratnega mongolskega vladarja Kublaj Kana.


608 – Sveti Bonifacij IV. začne vladati kot katoliški papež.

668 – vzhodnorimski cesar Konstanc II. je umorjen v svoji kopeli v Sirakuzah v Italiji.

921 – Sveta Ljudmila je na ukaz svoje snahe umorjena v Tetinu.

1514 – Thomas Wolsey je imenovan za angleškega nadškofa v Yorku

1736 – v Haagu umre nemški fizik in izumitelj Gabriel Daniel Fahrenheit, ki je prvi postavil temperaturne lestvice. Te so v Veliki Britaniji in ZDA še danes v uporabi. Izdelal je tekočinski termometer z alkoholom, pozneje pa prvi živosrebrni termometer in ga umeril z dvema stalnima temperaturnima točkama. Tališče ledu je pri 32 stopinjah F., vrelišče pa pri 212 stopinjah F.

1830 – odprejo železnico, ki poveže Liverpool in Manchester, s čimer se je v Veliki Britaniji začelo obdobje pospešenega razvoja železnic.

1881 – v Milanu se rodi italijanski izdelovalec avtomobilov Ettore Arco Isidoro Bugatti.

1890 – rodi se angleška pisateljica Agatha Christie. Priimek je dobila po prvem možu, poročila pa se je še enkrat. Napisala je 66 detektivskih romanov, med katerimi je najslavnejši Umor v Orient Expresu, ki ga je napisala v Instanbulu. V njih sta glavna junaka Hercule Poirot in Miss Marple. Med gledališkimi igrami je najbolj uspela z Mišolovko.

1908 – rodi se pisatelj Miško Kranjec. Po gimnaziji v Ljubljani, se je posvetil pisateljstvu. Največ je pisal o vaškem delavstvu, življenju v Prekmurju, NOB, protestih proti socialnim krivicam ter boju malega človeka. Eno njegovih najboljših del je roman Strici so mi povedali iz leta 1974, po katerem so posneli tudi film.

1935 – v Nürnbergu na kongresu nacionalsocialistične stranke sprejmejo protijudovski zakon za varstvo nemške krvi in časti in zakon o zastavi. Judom odvzamejo državljanske pravice, zastava s kljukastim križem pa postane državna zastava.

1939 – Japonska in Sovjetska zveza podpišeta pogodbo o vzpostavitvi miru na mongolski-mandžurski meji.

1940 – Nemci vzpostavijo zasedbeno oblast za države Beneluksa in severno Francijo.

1944 – zavezniki osvobodijo Nancy.

1947 – začne veljati mirovna pogodba z Italijo in 21 državami, med njimi tudi z Jugoslavijo. Pogodbo so države podpisale 10. februarja istega leta, po sklepih mirovne konference iz Pariza je bila Primorska priključena k Sloveniji. Na območju Trsta in delu severne Istre pa je nastalo Svobodno tržaško območje.

1978 – v Münchnu umre nemški letalski konstruktor Wilhelm Emil »Willy« Messerschmitt. Skonstruiral je hitro potniško letalo tajfun in številna lovska letala, med njimi Me 109, 110 in 209 ter reaktivno letalo Me 262. Po letu 1945 je gradil montažne hiše, deset let pozneje se je vrnil k izdelovanju letal.