1960 – V Los Angelesu umre ameriški filmski igralec Clark Gable. Najbolj je zaslovel z vlogo v epskem filmu o ameriški državljanski vojni V vrtincu, v katerem je igral skupaj z Vivien Leigh, nastopal pa je tudi z drugimi največjimi zvezdami tistega časa. Prejel je enega oskarja, še dvakrat pa je bil za najprestižnejšo nagrado nominiran.


1380 – umre francoski kralj Karel V. Modri.

1400 – Owain Glyndŵr je s strani svojih privržencev razglašen za valižanskega princa.

1498 – umre prvi veliki inkvizitor v Španiji, Tomas de Torquemada, čigar ime je postalo sinonim za inkvizicijo, pobožnjaštvo in fanatizem.

1575 – kralj Johan Kazimir Palški obljubi vojaško pomoč hugenotom.

1597 – Španske sile avstrijskega nadvojvode Alberta VII. izgubijo nadzor nad mestom Amiens v rokah francoskega kralja Henrika VI.

1745 – rodi se ruski vojskovodja, maršal in diplomat Mihail Ilarionovič Kutuzov, zmagovalec vojne z Napoleonom.

1810 – Miguel Hidalgo y Costilla skupaj s kmeti začne boj za neodvisnost Mehike, ki je bila takrat španska kolonija. Poleg Costilla je upor vodil še Jose Morales. Upor se je končal leta 1821 z neodvisnostjo Mehike. Datum začetka upora slavijo v Mehiki kot Dan neodvisnosti.

1824 – umre francoski kralj Ludvik XVIII.

1849 –  odprt del železniške proge Dunaj-Trst, in sicer od Celja do Ljubljane. Ljubljanski kolodvor je hkrati postal tudi pomembna tovorna postaja. Na ljubljansko železniško postajo sta slavnostno prvi pripeljali lokomotivi Ljubljana in Triglav.

1857 – patentiran prvi pisalni stroj.

1859 – Britanec David Livingstone odkrije jezero Njasa. Livingstone je raziskoval Afriko. Do odkritja Njase je prišel, potem ko se je odločil, da bo raziskal reko Šire, ki se izliva v Zambezi. Ko je plul po njej proti severu, je prišel do jezera Njasa, ki se danes imenuje Malavi. Njaško jezero je tretje največje afriško jezero, ki je razdeljeno med Malavi, Mozambik in Tanzanijo. Obdajata ga Rungowsko in Livingstonovo gorovje.

1891 -v Berlinu se rodi nemški admiral in premier Karl Dönitz, ki ga je Hitler določil za svojega naslednika. Od leta 1943 je bil vrhovni poveljnik vojne mornarice, sestavil je zadnjo vlado tretjega rajha. 23. maja 1945 ga je odstavilo britansko glavno poveljstvo. Po koncu druge svetovne vojne so ga postavili pred nürnberško mednarodno sodišče in ga obsodili na 10 let zapora. Napisal je delo Deset let in dvajset dni. Umrl je 24. decembra 1980.

1916 – konča se sedma soška ofenziva, ki se je začela dva dni prej.

1941 – iranski šah Reza Pahlavi se odpove prestolu v korist svojega sina.

1943 – vrhovni plenum OF izda razglas o priključitvi slovenskega primorja k svobodni in združeni Sloveniji v okviru Jugoslavije.

1959 – Charles de Gaulle Alžircem prizna pravico do samoodločbe. Alžirija je resnično neodvisna postala šele leta 3. julija 1962.

1963 – v jugovzhodni Aziji je razglašena nova neodvisna zvezna država Malezija.

1972 – Pakistan izstopi iz Britanske skupnosti narodov.

1980 – umre švicarski psiholog Jean Piaget.

1993 – umre Rok Petrovič, eden najboljših alpskih smučarjev v zgodovini. Petkratni zmagovalec svetovnega pokala in dobitnik malega kristalnega globusa v tej disciplini je po koncu kariere diplomiral, pred zaključkom magisterija pa se je življenje med potapljanjem na Korčuli tragično končalo.