Na današnji dan, 19. september

ByUredništvo

19. septembra, 2023
Sofia Loren [Foto: Facebook uradna stran]

1934 – v Rimu se rodi Sofia Sciocolone Loren. V filmskem svetu se je uveljavila kot interpretka temperamentnih naivk in mondenih žensk. Proslavila se je s filmi Črna orhideja, Zakon po italijansko, Sončnice, Potovanje … Leta 1961 je za film Dve ženi prejela oskarja. Osvojila je celo generacijo, postala diva italijanskega filma, muza najprestižnejših blagovnih znamk ter merilo lepote in sloga. Z več kipci v svoji vitrini ter dolgo in brezhibno kariero Italijanka ohranja položaj ene najprestižnejših igralk v filmski industriji. Vendar pa tudi njena vloga modne ikone ni ostala neopažena. V njeni garderobi so vedno prevladovale obleke z globokim izrezom, ženstvena krila, obleke in kot dodatki privlačna in izvirna kolekcija očal.


357. pr. n. št. – rodi se Aleksander Veliki, makedonski kralj, eden največjih zavojevalcev vseh časov. Njegov imperij je segal od Indije prek Perzije in Male Azije do Grčije in Makedonije. Na svojih pohodih si je podredil tudi Egipt. 13. 6. 323 pr. n. št. je nenadoma umrl v Babilonu.

480 pr. n. št. – združena grška vojska v bitki pri Salamini odločilno premaga perzijsko vojsko.

1356 – angleške sile pod poveljstvom princa Edvarda Črnega v bitki pri Poitiersu premagajo Francoze in med stoletno vojno ujamejo francoskega kralja Janeza II.

1519 – iz seviljskega pristanišča izpljuje Fernando Magellan s petimi ladjami. Želel je obkrožiti svet, kar je uspelo le eni ladji.

1776 – rodi se pisatelj in jezikoslovec Matevž Ravnikar, ki odločilno pripomore k ustanovitvi stolice za slovenski jezik na ljubljanskem liceju.

1870 – pruske sile začnejo oblegati Pariz (traja do 28. januarja 1871).

1893 – Nova Zelandija postane prva država, ki vsem ženskam podeli volilno pravico.

1863 – umre nemški jezikoslovec in zbiralec ljudskih zgodb Jacob Grimm.

1870 – italijanska vojska vkorakala v Rim. V palačo Kvirinal se je vselil kralj Viktor Emanuel, papež Pij IX. pa se preseli v Vatikan in se razglasi, da je zapornik. S tem je bila končana združitev Italije.

1898 – rodi se nemški pisatelj Therodor Fontane. S svojimi deli Zmote in zmešnjave, Pred viharjem, Gospa Jenny Treibel, Effi Briest spada v vrh nemškega realizma.

1941 – nemški okupatorji požgejo prvo slovensko vas Rašico, njene prebivalce pa izselili na Hrvaško in v Bosno.

1945 – jugoslovanski katoliški škofje izdajo pastirsko pismo, v katerem obsodijo nedemokratično ravnanje novih oblasti do katoliške cerkve.

1946 – poteka prvi filmski festival v Cannesu (Francija).

1957 – umre največji finski skladatelj Jan Sibelius, avtor 7 simfonij in 11 simfoničnih pesnitev, ki opevajo večinoma finsko mitologijo, zgodovino in pokrajino.

1985 – v potresu z močjo 8,1 v Mehiki umre približno 10.000 ljudi, 250.000 jih ostane brez strehe nad glavo.

Leta 1989
je F. W. de Klerk prisegel kot predsednik JAR-a.

Leta 1999
je umrla Raisa Gorbačov, ruska sociologinja, žena ruskega predsednika Mihaila Gorbačova.

Leta 2000
je v Moskvi je v 65. letu starosti umrl ruski kozmonavt German Titov, drugi človek, ki je poletel v vesolje. German Titov je avgusta 1961 v vesoljski ladji Vostok 2 preživel 25 ur in ob tem Zemljo obkrožil 17-krat.