1963 – Rojstvo slovenskega politika Boruta Pahorja.  Pahor je bil četrti predsednik Republike Slovenije, funkcijo je v dveh mandatih opravljal med letoma 2012 in 2022. V politiko je vstopil že v srednješolskih letih. Leta 1990 je bil izvoljen v Skupščino Socialistične republike Slovenije. Nadalje je bil izvoljen v 1. sklic Državnega zbora Republike Slovenije. V času 3. državnega zbora Republike Slovenije je postal predsednik parlamenta. Nekaj mesecev pred koncem mandata je bil na listi ZLSD izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu.

Leta 2008 je stranko Socialni demokrati popeljal do zmage na volitvah in nato postal predsednik 9. vlade Republike Slovenije. Mandat njegove vlade sta zaznamovala predvsem podpis arbitražnega sporazuma in afera s šestim blokom Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6). Pahorjeva vlada je 20. septembra 2011 prejela nezaupnico v Državnem zboru Republike Slovenije. Pahor je na sledečem kongresu stranke, kjer mu delegati niso zaupali ponovnega mandata predsednika stranke, napovedal kandidaturo na volitvah predsednik Republike Slovenije v letu 2012. Na volitvah je Pahor zmagal v prvem in nato še v drugem krogu proti tedanjemu predsedniku Danilu Türku. Funkcijo je začel opravljati 23. decembra 2012. Za ponovno kandidaturo se je odločil leta 2017 in v drugem krogu proti Marjanu Šarcu osvojil še drugi mandat na mestu slovenskega predsednika.

Vir: Wikipedia


1755 – Rojstvo najmlajše od šestnajstih otrok avstrijske cesarice Marije Terezije, Marie Antoanete.

1875 – Verney Cameron doseže Benguelo v Angoli z vzhodne obale Afrike, prvi Evropejec, ki prečka ekvatorialno Afriko od morja do morja.

1917 – Balfourjeva deklaracija razglasi podporo judovski državi v Palestini

1930 – Kronanje Rasa Tafarija Makonnena za Haileja Selassieja I., 225. cesarja etiopske solmonske dinastije.

1949 – Nizozemska prizna svojo nekdanjo kolonijo Indonezijo kot suvereno državo.

1966 – Začne veljati Zakon o prilagajanju Kubi, ki 123.000 Kubancem omogoči, da zaprosijo za stalno prebivanje v ZDA.

1983 – Michael Jackson po vsem svetu izda singel “Thriller”.

2020 – Baby Shark skupine Pinkfong je z več kot 7,04 milijarde ogledov postal najbolj gledan videoposnetek na YouTubu.