1946 – rodi se legendarni pevec skupine Queen Freddie Mercury. Imel je glas z neverjetnim razponom. Napisal je številne uspešnice, med drugim tudi znano Bohemian Rhapsody. Njegove pesmi so tudi We are the Champions in Don’t Stop Me Now ter Barcelona, posneta za OI v Barceloni.


394 – vojska vzhodnorimskega cesarja Teodozija I. premaga Ivgenija v bitki pri reki Frigid (danes potok Hubelj v Vipavi).

1566 – umre sultan Sulejman I., eden od najuglednejših vladarjev 15. stoletja. Osmansko cesarstvo je takrat doseglo svoj vojaški in gospodarski višek. Osvojil je velik del ozemelj Vzhodne Azije in Severne Afrike, v Evropi pa preko Srbije večino Madžarske. Med obleganjem madžarskega mesta Siget, ko je njegova vojska prodirala proti Dunaju, je umrl.

1568 – v Stilu v Kalabriji se rodi italijanski dominikanec in filozof Tommaso Campanella. Bil je zelo naklonjen cerkvi, podpiral je papeževo vrhovno oblast v vseh nacionalnih državah. Zaradi domnevne zarote proti španski oblasti v Neaplju ga je inkvizicija za nekaj časa zaprla. Zanj je bila Cerkev protiutež individualizmu in egoizmu. Njegovo najbolj znano delo je Država sonca iz leta 1602.

1600 – angleška kraljica Elizabeta I. ustanovi Vzhodnoindijsko družbo. S tem postavi temelje angleškemu kolonialnemu imperiju. Elizabeta I. je bila hči Henrika VIII. in Ane Boleyn. Bila je velika podpornica protestantizma, Cerkev je razglasila za državno, zato jo je papež izobčil. V kulturnem in gospodarskem življenju je Anglija doživela razcvet.

1638 – rodi se francoski kralj Ludvik XIV., imenovan tudi Sončni kralj.

1844 – ustanovljeno Historično društvo za Kranjsko.

1857 – umre francoski filozof Isidore Marie Auguste Francois Xavier Comte, utemeljitelj pozitivizma in sociologije kot znanosti.

Leta 1906 je umrl avstrijski fizik in filozof Ludwig Edward Boltzmann.

1944 – Nizozemska, Belgija in Luksemburg podpišejo sporazum o t. i. območju Beneluks.

1946 – rodi se legendarni pevec skupine Queen Freddie Mercury. Imel je glas z neverjetnim razponom. Napisal je številne uspešnice, med drugim tudi znano Bohemian Rhapsody. Njegove pesmi so tudi We are the Champions in Don’t Stop Me Now ter Barcelona, posneta za OI v Barceloni.

1972 – skupina palestinskih komandosov na olimpijskih igrah v Münchnu napade izraelsko športno moštvo. V olimpijski vasi ubijejo dva športnika, druge pa zadržijo kot talce. V tragediji, ki je sledila na letališču, je umrlo še 18 oseb. Tragedija se je začela tik pred zoro, ko je osem zakrinkanih teroristov preplezalo ograjo okrog olimpijske vasi. Vdrli so v spalnico, kjer so bili izraelski športniki. Grozili so, da bodo ubili vse, če ne bo izpuščenih 200 arabskih gverilcev. Igre so se kljub tragediji po enodnevni prekinitvi nadaljevale.

1997 – v Kalkuti v Indiji umre Nobelova nagrajenka za mir mati Tereza. Rodila se je 27. avgusta v Skopju s pravim imenom Agnes Gonxha Bojaxhiu. V Kalkuti je leta 1950 ustanovila družbo Misionarske sestre. Nobelovo nagrado za mir je prejela leta 1979.