1841 – rodi se češki skladatelj Antonín Dvořák. Preden je postal skladatelj, se je preživljal s poučevanjem glasbe in igranjem v opernem orkestru. Njegova zapuščina obsega 11 oper, 9 simfonij in veliko druge glasbe. Od vseh oper je najbolj uspel z Rusalko. Bil je predstavnik češke romantike, velja pa za največjega češka skladatelja.


1157 – rodi se Rihard Levjesrčni, udeleženec tretje križarske vojne in angleški kralj z imenom Richard I. Plantagnet. Rodi se v Oxfordu, vzdevek pa se ga prime, ker je bil velik bojevnik in vojskovodja. Leta 1189 je postal vladar Anglije in polovice Francije, kmalu zatem pa je odšel na tretjo križarsko vojno ter dosegel več pomembnih zmag za osvoboditev Svete dežele. Pri povratku domov je doživel brodolom.

1331 – Stefan Dušan se razglasi za kralja Srbije.

1645 – umre španski pisatelj Francisco Gomez de Quevedo y Villegas, eden od velikanov zlate dobe španske književnosti. Villegas je eden najpomembnejših svetovnih satirikov. Najbolj znan je njegov satirični roman Življenjepis lopova, znane so še Sanjske podobe, pisal pa je tudi religiozne, politične in moralnokritične spise.

1856 – z mirovnim sporazumom se konča ti. krimska vojna. Sporazum so podpisale Rusija in Turčija ter njene zaveznice Velika Britanija, Francija in Kraljevina Sardinija. Vojna je vzplamtela zaradi prevlade na Balkanu, v Dardanelah in na Bližnjem vzhodu. Rusije je po sklenjenem miru izgubila del Besarabije, protektorat nad podonavskimi kneževinami in pravico do vojne mornarice v Črnem morju.

1858 – Abraham Lincoln naj bi v svojem govoru dejal “Nekaj časa lahko zavajaš vse ljudi. Nekaj ljudi lahko zavajaš celo ves čas, ne moreš pa ves čas zavajati vseh ljudi.”

1890 – umre slovenski slikar Jurij Šubic. Skupaj z bratom Janezom veljata za začetnika novejšega slovenskega slikarstva.

1895 – v Russelsheimu umre Adam Opel. Rodil se je 9. maja 1838 v Rüsselsheimu v Nemčiji. Kot mladenič je veliko potoval po Evropi in se med bivanjem v Franciji naučil izdelovati šivalne stroje. Pri 25 letih je v Rüsselsheimu odprl tovarno šivalnih strojev. Leta 1868 se je poročil z Sophie Marie Scheller, s katero je imel pet sinov, ki so sodelovali v družinskem podjetju. Leta 1885 so razširili svojo proizvodnjo v izdelavo koles.

1905 – v Stockholmu se rodi filmska igralka Greta Garbo, imenovana “božanska”. Najbolj znani filmi so: Ninočka, Dama s kamelijami, Ana Karenina. Umrla je 15. 4. 1990 v New Yorku.

1941 – Nemci v drugi svetovni vojni blokirajo dostope v Leningrad in ga odrežejo od preostalega dela Sovjetske zveze. Obleganje mesta, v katerem je umrlo okoli 620.000 ljudi, je bilo končano januarja 1944, ko je mesto obranila Rdeča armada.

1951 – v San Franciscu je podpisana mirovna pogodba med ZDA in skupno 48 državami (brez ZSSR) z Japonsko, s čemer je bila končana ameriška zasedba Japonske.

1991 – Makedonci se na referendumu odločijo za samostojno in suvereno Republiko Makedonijo. Makedonija je tako postala tretja od šestih republik nekdanje Jugoslavije, ki se je izrekla za samostojno pot.

2020 – Slovenski kolesar Primož Roglič že drugič zmaga na tritedenski kolesarski dirki po Španiji. Vuelta je bila tokrat zaradi svetovne pandemije nekoliko skrajšana. Primož je od skupnih osemnajst etap zmagal kar štirikrat.