V nedeljo je nepredvidljiv vulkan v osrednjih Filipinih v nebo poslal vsaj 1 km dolg stolp pepela. Tamkajšnje oblasti so bile prisiljene na gori Bulusan dvigniti alarm za eno stopnjo, prebivalce pa opomniti, naj ne vstopajo v nevarno območje.

Filipinski inštitut za vulkanologijo in seizmologijo je za Bulusan opozorila dvignil z 0 na 1 oziroma nizko stopnjo vulkanskih nemirov. Lestvica je petstopenjska, kar pomeni, da je vulkan trenutno v “nenormalnem stanju”. V 24 urah pred izbruhom so zabeležili 77 vulkanskih potresov.

Vulkani lahko ustvarijo kisli dež, ki je škodljiv za okolje.

Vulkani lahko ustvarijo kisli dež, ki je škodljiv za okolje. Strupeni plini, ki jih oddajajo vulkani, zlasti SO2, HCl in HF, se mešajo z vodno paro in tvorijo kisli dež, ki nato poškoduje pridelke.

Potresi so v pacifiškem ognjenem obroču pogosti

Bulusan je med 24 aktivnimi filipinskimi vulkani, nazadnje je izbruhnil junija 2017. Filipini so v pacifiškem ognjenem obroču, tam so vulkanske aktivnosti in potresi pogosti.

Gora Pinatubo na otoku Luzon na severu Filipinov je izbruhnila leta 1991, potem ko je 600 let mirovala. Ta izbruh je s tonami blata pokopal na desetine vasi. Umrlo je več kot 800 ljudi je, večinoma so umrli zaradi bolezni v prenatrpanih evakuacijskih taboriščih.

Vir: Euronews

Foto: Reuters