Na finskih predsedniških volitvah naj bi zmagal desnosredinski Alexander Stubb

ByA.K.

12. februarja, 2024 , ,
Alexander Stubb [Foto: Zajem zaslona X]

Na finskih predsedniških volitvah naj bi zmagal desnosredinski Alexander Stubb

V drugem krogu finskih predsedniških volitev, je po preliminarnih rezultatih zmagal desnosredinski politik Alexander Stubb. Stubb naj bi tako premagal je Pekka Haavista iz zelene levice, poroča finska javna radiotelevizija YLE. Stubb, nekdanji finski premier in član Nacionalne koalicijske stranke, je prejel 51,4 odstotka glasov. Haavisto je zbral 48,6 odstotka.

Po podatkih YLE, njihove napovedi temeljijo na matematičnem modelu iz predhodnih in določenih nedeljskih glasov, je zmaga Stubba ključna za Finsko. Finska se namreč sooča z varnostnimi izzivi zaradi ruske invazije na Ukrajino. Finska, ki si z Rusijo deli 1340 km dolgo mejo, je nedavno postala članica Nata, kar še dodatno poudarja pomen predsednikove vloge v zunanji in varnostni politiki.

Oba kandidata, Stubb in Haavisto, sta si bila enotna glede zunanjepolitičnih in varnostnih prioritet države. Slednje vključuje tudi ohranjanje trde linije do Rusije, krepitev varnostnih vezi z ZDA in podporo Ukrajini. Predsednik Finske ima pomembno vlogo v oblikovanju zunanje in varnostne politike, zlasti v odnosih z državami zunaj EU, kot so ZDA, Rusija in Kitajska. Prav tako finski predsednik poveljuje vojski.

Stubb, ki je vodil finsko vlado med letoma 2014 in 2015, je prvi krog volitev končal na prvem mestu s 27,2 odstotka glasov. Njegov nasprotnik Haavisto, ki je bil v letih 2019 do 2023 finski zunanji minister in ključni pogajalec pri vstopu Finske v Nato, je v prvem krogu prejel 25,8 odstotka glasov.

Potencialna zmaga Stubba označuje konec mandata trenutnega predsednika Saulija Niinistöja, ki je bil med Finci izjemno priljubljen. Niinistö, ki mu mandat poteče marca, ni bil upravičen do ponovne izvolitve. V tej pomembni volilni bitki za prihodnost Finske je svoj glas lahko oddalo več kot 4 milijone volilnih upravičencev.

[Vir: Euronews]

Foto: Zajem zaslona X

Portal24