Na Golovcu se začenja sečnja, obiskovalci naj bodo previdni

ByAna Koren

29. marca, 2023

Na Golovcu se začenja sečnja, obiskovalci naj bodo previdni

V gozdu na Golovcu, natančneje ob Poti na Golovec, se začenja sečnja dreves. Po napovedih Zavoda za gozdove Slovenije bo sečnja trajala dva tedna. Večinoma gre za posek za obnovo gozda, odstranjeno bo tudi poškodovano in oslabljeno drevje.

Ljubljanska območna enota zavoda za gozdove je za posek označila 99 dreves. Skupaj je to približno sto kubičnih metrov lesa. Večinoma gre za tako imenovani omladitveni posek, torej posek za obnovo gozda, delno pa za sanitarni posek oziroma posek poškodovanega in oslabelega drevja.

Po navodilih zavoda za gozdove bosta morala biti sečnja in spravilo lesa opravljena tako, da bo gozd poškodovan v čim manjši meri. Posebej bo pri tem treba paziti na gozdna tla, mladje in preostalo drevje v gozdu. Omenili so, da bo po poseku nujna ureditev sečišča, gozdnih poti in prometnice na tistem območju.

Zavod obiskovalcem gozda svetuje, naj se med sečnjo in spravilom lesa zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju. Če se bodo kljub temu podali na to območje, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastnikom psov svetujejo, naj imajo pse na vrvici.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Ne spreglejte…

MOL lahko na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib poseka 389 dreves

Na območju Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bodo nadaljevali s sečnjo oslabljenih in bolnih dreves. Sečnjo so zaradi razmočenosti terena sredi januarja prekinili… več tukaj.