Na Hrvaškem sum trgovine z organi v zdravstvu. Inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravje je odkrila kršitev zdravniškega kodeksa pri dveh presaditvah ledvic, ki so jih leta 2019 izvedli v KBC-ju Zagreb. Gre za prvi sum trgovine z organi na Hrvaškem v zdravstvu.

Hrvaško ministrstvo je primer posredovalo tudi hrvaški zdravniški zbornici, od državnega tožilstva pa je zahtevalo preiskavo. Inšpektorji si primer posredovali državnemu tožilstvu. Zbornica je presodila, da gre za kršitev zdravniške etike. Prav tako so sprejeli odločitev o začasni prepovedi presajanja ledvic, če darovalec ni v sorodstvenem razmerju s prejemnikom organa.

Iz dokumentacije je razvidno, da so prvi transplantacijski par zavrnili v bolnišnici Merkur. Tamkajšnje ministrstvo za zdravstvo je pravočasno obvestilo transplantacijsko ekipo v Klinično-bolnišničnem centru Zagreb

Prejemnik organa je bil v prvem primeru mladi moški iz Hrvaške, donator pa voznik tovornjaka iz Pančeva v Srbiji. Kakšen je bil njun medosebni odnos, ni znano. V psihološkem poročilu piše, da je darovalec sposoben razumeti postopek in podati soglasje.

Prejemnik organa v drugem primeru naj bi bil prav tako hrvaški državljan. Darovalec pa pek s Kosova s šestimi otoki, ki hrvaško slabo govori, zato je kot prevajalec pri pregledih sodeloval prejemnik organa. Psiholog je v svojem poročilu zapisal, da gre sicer za osebo s slabšimi intelektualnimi sposobnostmi, ki pa je kljub temu primerna za darovalca organa.

V največji hrvaški bolnišnici KBC Zagreb so za hrvaške medije pojasnili, da vse presaditve organov izvajajo po odobritvi etične komisije in po oceni vseh vpletenih ter da so postopki v primeru presaditve ledvic živih darovalcev, ki niso v sorodstvenem razmerju, pri njih enaki tistim v drugih transplantacijskih centrih na Hrvaškem.

Revni prodajajo organe bogatim?

Primer je v torek na hrvaški komercialni televiziji RTL komentirala nekdanja direktorica zagrebške mednarodne organizacije za migracije Lovorka Martinović. Poudarila je,  da gre za “nenavadna” primera z vidika, kako sta prišla v javnost, kot tudi tega, kako se institucije nanju odzivajo. “Sum zagotovo obstaja, saj je druga bolnišnica postopek zavrnila,” je ocenila.

Dodala je, da oba primera, kažeta na tipičen vzorec oziroma na to, da nekdo, ki je reven, prodaja svoje organe nekomu, ki ima denar.

Presaditve organov živega darovalca hrvaška zakonodaja dovoljuje. Da bi zmanjšali tveganje trgovine z organi in zlorabo darovalcev, ki so socialno šibkejši je postopek preverjanja darovalca in njegovih motivov zelo strog. Po hrvaški zakonodaji velja tudi, da so možni darovalci vsi državljani Hrvaške, razen če tega izrecno pisno ne zavrnejo.

Vir: MMC Rtv Slovenija/ UNA

Foto: The Guardian