Na hrvaških parlamentarnih volitvah je zmagala stranka HDZ

ByAna Koren

18. aprila, 2024 ,
Andrej Plenković HDZ [Foto: Zajem zaslona]

Na hrvaških parlamentarnih volitvah je zmagala stranka HDZ

Na parlamentarnih volitvah na Hrvaškem je prepričljivo zmago dosegla desnosredinska stranka HDZ (Hrvaška demokratska zajednica). Po 95,54 odstotka preštetih glasov je HDZ osvojil 60 sedežev v 151-članskem saboru, kar je za 18 poslancev več kot njihovi glavni tekmeci iz levosredinske koalicije s SDP-jem (Socialdemokratska partija Hrvaške) na čelu.

Na tretje mesto so se uvrstili člani desno usmerjenega Domovinskega gibanja, ki so si zagotovili 14 mandatov. Sledijo jim konservativni Most in njihovi partnerji z 11 poslanci ter zeleno-leva koalicija Zmoremo! s 10 poslanci. Parlamentarni prag so prestopili tudi Istrski demokratski zbor (IDS) s tremi mandati, Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika Medžimurske županije Matije Posavca z dvema mandatoma in Fokus z enim mandatom.

Skupno je bilo razdeljenih 140 poslanskih mandatov v desetih volilnih enotah na Hrvaškem. Dodatno tri mandate prispeva hrvaška diaspora, medtem ko se v posebni volilni enoti za narodne manjšine izvoli še osem poslancev.

Za sestavo vlade je potrebna podpora najmanj 76 poslancev. Kaže, da ima HDZ trenutno dovolj veliko prednost za sestavo stabilne vlade. Možni scenarij bi lahko vključeval koalicijo z Domovinskim gibanjem, vendar bi to pomenilo odpoved sodelovanju s srbsko manjšino, kar bi HDZ-u odvzelo tri ključne poslanske glasove. Alternativno se lahko HDZ odloči za ponovno sodelovanje s štirimi manjšimi regionalnimi strankami, kot se je to zgodilo na prejšnjih volitvah.

HDZ zmagovalec hrvaških parlamentarnih volitev, levica razočarana

Stranka HDZ je torej dosegla izjemen uspeh, saj je z 66 poslanskimi sedeži osvojila več mandatov kot celotna levica skupaj. Davor Božinović, notranji minister in vidni član HDZ-a, je za Novo TV izrazil zadovoljstvo nad rezultati, Branko Bačić, minister za gradbeništvo in nekdanji vodja poslanske skupine HDZ-a, pa je za N1 povedal, da so v stranki več kot zadovoljni in prepričani v sestavo nove vlade.

Po drugi strani v SDP-ju (Socialdemokratska partija Hrvaške) vlada razočaranje. Davor Matijević je za HRT poudaril, da so izidi volitev slabi in da bi moralo celotno vodstvo stranke prevzeti odgovornost. Predsednik SDP-ja Peđa Grbin izidov še ni komentiral.

Medtem v Domovinskem gibanju prevladuje navdušenje. Vodja stranke Ivan Penava je izrazil upanje, da bo njihova stranka, ki je postala tretja najmočnejša na Hrvaškem, imela pomembno vlogo pri krojenju usode države.

Analitiki opozarjajo, da bo imel trenutni premier in vodja HDZ-ja Andrej Plenković težave pri oblikovanju vladajoče koalicije. Zaradi preteklih negativnih izkušenj z HDZ-jem nobena izmed potencialnih koalicijskih partneric, Most ali Domovinsko gibanje, ni naklonjena sodelovanju, čeprav svetovnonazorsko stojijo bližje HDZ-ju. Stranka Zmoremo! je že pred volitvami jasno napovedala, da v vladi s HDZ-jem ne bodo sodelovali.

[Vir: STA,MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona