Na Hrvaško želi iz BiH vstopiti več deset Čečenov

Čečeni, ki skušajo vstopiti na Hrvaško, zlorabljajo pravila za dajanje azila, je v sredo dejal podpredsednik hrvaške vlade Davor Božinović. Poudaril je, da bi se takšni situaciji izognili z uskladitvijo vizumske politike BiH z EU, kar bi država morala storiti v okviru svoje evropske poti.

“Opominjam vas, da morajo države, ki imajo ambicijo postati članice Evropske unije, med drugim uskladiti svojo zunanjo in varnostno politiko z EU in v tem kontekstu tudi vizumske režime,” je dejal Božinović.

Več deset Čečenov je nedaleč od meje in nameravajo zaprositi za azil na Hrvaškem. V Bosno in Hercegovino pa so prišli z zlorabo brezvizumskega režima z Rusijo, je povedal Svevlad Hoffman. Hoffman je svetovalec direktorja mejne policije BiH. Dan prej je opozoril, da bi lahko bili med prispelimi tudi borci Putinovega sodelavca Ramzana Kadirova.

V zadnjih tednih je v Sarajevu pristalo več sto državljanov Ruske federacije iz Čečenije in Dagestana. Vsi so kot razlog obiska navedli turizem. Namesto v hotelih v Sarajevu, za katere imajo bone, so se odpravili proti hrvaški meji, da bi tam zaprosili za azil.

Zloraba postopkov

Božinović je še dejal, da gre po razpoložljivih informacijah za ljudi, ki v BiH vstopajo kot turisti s potrdilom o plačani namestitvi. Nato se “prelevijo v ljudi, ki želijo priti na območje Evropske unije in oddajo prošnjo za mednarodno zaščito”.

“Čisto formalno gledano gre seveda za zlorabo postopkov v zvezi z mednarodno zaščito, pravico do azila itd.,” je zatrdil notranji minister.

Božinović je ponovil, da se je letos povečalo število nezakonitih prehodov meje. Slednjemu bi se lahko izognili, če bi sosednje države zunaj EU spoštovale vizumski režim.

“Prepričan sem, da letos ne bi imeli povečanja. Morda bi imeli manj nezakonitih poskusov vstopa na ozemlje Hrvaške (schengensko območje), kot smo jih imeli lani. Sporočilo je torej: uskladite se z vizumsko politiko Evropske unije, le tako se lahko pravno spoprimemo s tem izzivom,” je dodal Božinović.

Oktobra je Evropska komisija kritizirala Srbijo zaradi brezvizumskega režima z vrsto držav, katerih državljani so to dejstvo izkoristili za nezakonit vstop v Evropsko unijo iz Srbije. Srbija je brezvizumski režim za Tunizijo in Burundi kmalu odpravila.

Božinović je komentiral tudi napetosti med Srbijo in Kosovom ter poudaril, da je pomembno vsa odprta vprašanja reševati “za mizo, z dialogom, saj druge rešitve ni”.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: