Ključni dogodki
V središču Moskve je izbruhnil požar
Rusija: Jedrska elektrarna Zaporožje je bila obstreljena.
 IAEA: Igrate se z ognjem
V nedeljo zjutraj so po vsej Ukrajini zazveneli alarmi
Velika eksplozija plinovoda v bližini Sankt Peterburga je že druga eksplozija plina v Rusiji v enem dnevu
Poljska Lavrovu prepovedala vstop v državo
Rusija besna

Rusija: Jedrska elektrarna Zaporožje je bila obstreljena

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje, največja jedrska elektrarna v Evropi, je bila danes zjutraj obstreljena, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass. 

Dodali so, da so bile granate izstreljene iz Ukrajine in so padle v bližini suhega skladišča ter da niso zaznali nobenih radioaktivnih emisij.

Renat Karča, svetovalec ruskega operaterja jedrske energije Rosenergoatom, je povedal, da je bilo na objekte elektrarne izstreljenih 15 granat, poroča Tass.

IAEA: Igrate se z ognjem

Organizacija ZN za jedrski nadzor, Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), je obsodila napad na jedrsko elektrarno Zaporožje. Elektrarna je pod ruskim nadzorom.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je dejal, da so se “odgovorni za močne eksplozije na območju v soboto zvečer in nedeljo zjutraj igrali z ognjem”.

Vodstvo elektrarne je strokovnjakom IAEA povedalo, da je prišlo do škode na nekaterih zgradbah, sistemih in opremi. “Nobena od njih ni kritična za varnost in varnost,” so dodali.

Ukrajina: Rusi so ciljali na jedrsko elektrarno

Ukrajinski operater jedrske elektrarne Zaporožje pravi, da za granatiranjem včeraj zvečer in v nedeljo zjutraj stojijo ruske sile, kar je v nasprotju s trditvijo Moskve, da je napad prišel iz Ukrajine. Družba za jedrsko energijo Energoatom je sporočila, da je bilo najmanj 12 napadov na infrastrukturne objekte elektrarne, poroča Reuters.

Podjetje je na Telegramu objavilo, da seznam poškodovane opreme kaže, da so napadalci “ciljali in onesposobili prav infrastrukturo, ki je bila potrebna za ponovni zagon blokov 5 in 6” in ponovno vzpostavitev proizvodnje električne energije za potrebe države.

V Moskvi gori

V središču Moskve je izbruhnil požar. Požar je izbruhnil na Komsomolskem trgu, rusko ministrstvo za izredne razmere pa je sporočilo, da je zagorelo skladiščno poslopje. “Prijavo smo prejeli ob 14.57 po moskovskem času. Gasilci so takoj pričeli z gašenjem. Dim je gost,” so sporočili s tamkajšnjega ministrstva. 

Kasneje so na oddelku dodali, da so gasilci ob prihodu na kraj ugotovili, da je požar izbruhnil v dvonadstropnem skladiščnem objektu. 

Tass poroča, da je močno gorelo v skladiščni zgradbi med prvim in drugim nadstropjem. Gasilci rešujejo ljudi, ujete v stavbi v ognju. 

“Trenutno se gasilci ukvarjajo z reševanjem ljudi, ki so v goreči stavbi skladišča na trgu Komsomolskaya in prosijo za pomoč,” je za Tasso povedal vir. Sedem ljudi so evakuirali, še dva pa sta ostala blokirana v stavbi. Območje požara je trenutno okoli dva tisoč kvadratnih metrov.

Po javno dostopnih podatkih sta v objektu na naslovu, kjer je izbruhnil požar, trgovina s pohištvom in svetili ter cvetličarna. 

Washington Post: Rusi bodo proizvajali iranska brezpilotna letala

Rusija je z Iranom dosegla dogovor o začetku proizvodnje več sto brezpilotnih letalnikov z orožjem na ruskem ozemlju, piše Washington Post. Sklicujoč se na obveščevalne podatke, ki so jih imele vpogled ameriške in druge zahodne varnostne agencije, je WP poročal, da so uradniki iz Moskve in Teherana dokončali dogovor med srečanjem v Iranu v začetku tega meseca.

Rusija in Iran se hitro premikata proti prenosu načrtov in ključnih komponent, ki bi lahko omogočile začetek proizvodnje v nekaj mesecih, so povedali trije uradniki, ki so seznanjeni z zadevo. Rusko obrambno ministrstvo se ni odzvalo na prošnjo za komentar.

Medvedjev: Zelenski se ne bo pogajal, ker ne želi priznati razpada Ukrajine

Putinov dolgoletni zaveznik Dmitrij Medvedjev je na Telegramu sporočil, da se bo Zelenski lahko pogajal šele, ko bo priznal razpad Ukrajine.

“Nihče, vključno s Poljaki, ni bil presenečen nad nerodnimi poskusi Ukrajine, da bi odgovornost za raketni incident na Poljskem prevalila na Rusijo. To v veliki meri dokazuje, da so vsi izčrpani zaradi režima Kijeva, še posebej Zelenskega. Slednji nenehno netenje napetosti in zahtevanje novih in novih daril v denarju in orožju.

ZDA, Nato in EU nočejo dokončno prekiniti vezi z Rusijo. Zato si Zahod prizadeva, da bi Kijev prišel k pameti in Ukrajino, da bi začela pogajanja z Rusijo,” je po poročanju prorežimske tiskovne agencije TASS na telegramu zapisal Medvedjev .

Medvedjev je zapisal, da “Zelenski ne želi nobenih pogajanj iz sebičnih razlogov”.

“Pogajanja bi bila zanj nevarna. Konec koncev, če ne prizna realnosti razpada Ukrajine, se nima smisla usesti za pogajalsko mizo. Ko Zelenski prizna razpad Ukrajine, se njegovi nacionalisti, povezani z vrhom Ukrajine, ne morejo sesti za pogajalsko mizo. Vojska ga bo strmoglavila,” je Medvedjev objavil na Telegramu.

Ukrajina je objavila novo poročilo o ruskih izgubah

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo novo dnevno poročilo o ruskih izgubah. Po podatkih Ukrajincev je bilo v zadnjih 24 urah uničenih še 330 ruskih vojakov. 

Po podatkih ukrajinskega ministrstva skupno število ruskih vojakov, ubitih med invazijo, zdaj znaša 84.210.

Rusi pripravljajo dodaten napad na dezerterje, pravi ukrajinski generalštab

Generalštab ukrajinske vojske je še sporočil, da v regiji Lugansk ruske sile postavljajo dodatne nadzorne točke za identifikacijo in pridržanje dezerterjev. 

Včeraj je generalštab sporočil, da je opazil povečano število ruskih vojakov v regiji Lugansk.

Kadirov Ukrajincem: Ti psi bodo dobili, kar si zaslužijo, začetek evakuacije v Hersonu

Ramzan Kadirov, čečenski voditelj je v objavi na svojem kanalu Telegram napadel Zahod in ostro zagrozil ukrajinskim vojakom, ki so, kot trdi, zagrešili vojni zločin nad ruskimi ujetniki… vse tukaj.

Foto: Reuters (Zaporožje, fotografija je simbolična, in ni bila posneta ob današnjih dogodkih)

By A.K.

Komentar: