Sredozemske države na glavnih migrantskih poteh, ki vodijo v Evropo, letos pričakujejo več kot 150.000 migrantov. Pomanjkanje hrane, ki ga povzroča konflikt v Ukrajini, bi namreč lahko povzročil nov migracijski val iz Afrike in Bližnjega vzhoda.

Ciprski notranji minister Nicos Nouris je na srečanju ministrov iz skupine MED5 v Benetkah dejal, da države članice, ki so na prvi liniji letos pričakujejo, da bodo sprejele več kot 150.000 migrantov.

Letos je v Italijo, Španijo, Grčijo, Ciper in Malto prišlo že približno 36.400 migrantov in prosilcev za azil. Leta 2021 jih je prispelo 123.318. A skupne številke ostajajo bistveno nižje od tistih iz leta 2015. Takrat je v teh pet držav, da bi pobegnili pred revščino in konflikti po Afriki ter na Bližnjem vzhodu, prišlo več kot milijon migrantov.

Zaradi vojne v  Ukrajini svetu grozi pomanjkanje pšenice in drugih žit. Prizadetih bi lahko bilo 1,4 milijarde ljudi, je v petek dejal krizni koordinator Združenih narodov Amin Awad. Da bi se izognili lakoti in množičnim migracijam po svetu, so v Ukrajini potrebna dodatna pogajanja za ponovno odprtje pristanišč, meni Awad.

Rusija in Ukrajina namreč predstavljata skoraj tretjino svetovne oskrbe s pšenico. Rusija je hkrati tudi ključni izvoznik gnojil, Ukrajina pa glavni dobavitelj koruze in sončničnega olja.

“Če bo pšenica ostala v črnomorskih pristaniščih, moramo pričakovati večji migrantski tok. Skrbi nas, tako kot vse izpostavljene države ” je v petek za povedala italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese. 

Vir: Reuters

Foto: GETTY IMAGES