Na Kosovu streljali na mlada Srba, izbruhnili nemiri

ByAna Koren

7. januarja, 2023 ,

Na Kosovu streljali na mlada Srba, izbruhnili nemiri

Na jugu Kosova sta bila ranjena Srba. Nanju so streljali iz vozečega avtomobila, ki naj bi ga vozil lokalni Albanec. Beograd in Priština sta dogodek najostreje obsodila.

Urad srbske vlade za Kosovo in Metohijo je po poročanju medijev o napadu sporočil, da sta bila v mestu Gotovuša pri Štrpcu v napadu ranjena Stefan Stojanović (11) in Miloš Stojanović (21). Brez iz kakršnega koli razloga je iz vozila v gibanju streljal lokalni Albanec.

Kosovska policija je kasneje sporočila, da je bil napadalec identificiran kot AK (33) in aretira. Beograd išče in pričakuje odziv mednarodne skupnosti.

Po napadu so Srbi v znak protesta blokirali cesto, češ da je na mladeniča, ko sta nosilia hrastovo vejo, ki jo tradicionalno prižigajo na božični večer pred pravoslavnim božičem in simbolizira betlehemski ogenj, streljal Albanec.

Odziv Brnabić in Kurtija

Napad sta obsodila tako predsednik vlade Srbije, kot Kosova, Ana Brnabić in Albin Kurti. Brnabić je na Twitterju zapisala, da se “sistemsko nasilje nenehno podcenjuje” in da se “ekstremizem hitro širi” iz kosovskega vodstva “v širšo družbo, zločini pa postajajo običajno dejstvo vsakdanjega življenja zatiranih”.

Sporočilo je objavila s ključnikom #Kosovo* in Zadnji evropski geto (#LastEuropeanGhetto). “Srbi na Kosovu* niso varni niti za pravoslavni sveti večer. Ostro obsojam ta hudoben zločin in pozivam mednarodno skupnost, da takoj reagira in krivce privede pred roko pravice,” je dejala Brnabićeva.

Kurti je napad obsodil in potrdil, da so napadalca aretirali na Facebooku. “Napad na dva državljana Kosova v Štrpcu ostro obsojam,” je zapisal Kurti. Dodal je, da je “močno zaskrbljen zaradi njunih poškodb” in jima zaželel čimprejšnje okrevanje.

Kurti je ob potrditvi, da je kosovska policija aretirala osumljenca za napad, poudaril, da se mora “brez dvoma soočiti s pravosodnimi institucijami in da se bo preiskava nadaljevala, dokler ne bodo razjasnjene vse okoliščine nesprejemljivega in zavržnega dejanja”.

Napetosti, ki so na severu Kosova trajale decembra z blokadami cest, so se konec leta končale, v prvi polovici januarja pa so v Beogradu in Prištini sledili novi obiski uradnikov iz ZDA, EU ter odposlancev Francije oz. Nemčija naj bi v poskusu spodbude obeh strani k trajni rešitvi sporazum o normalizaciji odnosov. 

Vir Foto: Zajem zaslona