Na Krimu gori pomembna ladjedelnica, Kim Jong-un v Rusiji

Na Krimu gori pomembna ladjedelnica, Kim Jong-un je za pogovore o orožju

V ladjedelnici v Sevastopolu na Krimu je izbruhnil požar, poškodovani sta bili dve ladji, potem ko je Ukrajina zgodaj zjutraj napadla pristanišče z desetimi raketami in tremi gliserji, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. “Zaradi napada sovražnih križarskih raket sta bili poškodovani dve ladji, ki sta bili na popravilu,” so sporočili z ministrstva. Protiletalska obramba je sestrelila sedem raket, patruljni čoln pa je uničil vse tri čolne, so na družbenem omrežju Telegram zapisali na ministrstvu.

Mihail Razvožajev, proruski guverner Sevastopola, največjega mesta na Krimu in velikega črnomorskega pristanišča, je na Telegramu povedal, da je bilo ranjenih najmanj 24 ljudi. Strateška ladjedelnica na polotoku, ki ga je Rusija priključila leta 2014, gradi in popravlja ladje in podmornice za rusko črnomorsko floto, ki je izvedla številne napade z brezpilotnimi letali in križarskimi raketami na Ukrajino. Razvožajev je objavil fotografijo, ki prikazuje pristaniško infrastrukturo, ki gori. Ruski novičarski kanali na Telegramu so prikazali tudi videoposnetke in fotografije izbruha ob morju.

Uradni Kijev se še ni oglasil. Ukrajina nikoli ne prevzema odgovornosti za napade v Rusiji ali na ukrajinskih ozemljih, ki jih nadzira Rusija. Toda v zadnjih mesecih je govoril o uničenju ruske vojaške infrastrukture, ki pomaga pri protiofenzivi Kijeva.

Kim Jong-un v Rusiji za pogovore o orožju

Posnetki iz Rusije prikazujejo prihod severnokorejskega voditelja Kim Jong-una na kozmodrom Vostočni in izstop iz znamenitega zelenega vlaka, ki ga je pripeljal iz severnokorejske prestolnice Pjongjang. Močan oklepni počasni zeleni vlak naj bi prevažal generacije družine Kim.

V videu Kim izstopi iz vlaka in se rokuje z več ruskimi uradniki na peronu. Severnokorejski voditelj pozneje izstopi iz črnega avtomobila in se rokuje s čakajočim ruskim predsednikom. “Živjo. Lepo te je videti. Kakšno je bilo tvoje potovanje?,” pravi Putin Kimu glede na videoposnetek, ki ga je objavil Kremelj.

“Hvala, da ste nas povabili in nas sprejeli, medtem ko ste tako zaposleni,” odgovori Kim. Voditelja nato vstopita v vesoljski center. Vodil naj bi pogovore o orožju, da bi lahko Pjongjang Moskvi dobavil orožje za vojno proti Ukrajini.

Foto: X

Portal24