Na listi Svobode za EU volitve tudi priznan zdravnik

Aleksander Merlo v družbi Roberta Goloba in Valentine Prevolnik Rupel ob odprtju centra za oploditve z biomedicinsko pomočjo [Foto: Nebojša Tejič/STA]

Na listi Svobode za EU volitve tudi priznan zdravnik

V luči bližajočih se evropskih volitev, ki bodo potekale čez dva meseca in pol, slovenske politične stranke razkrivajo svoje kandidatne liste, na katerih se pojavljajo tako uveljavljena kot nova imena. Med njimi izstopa pristop stranke Gibanje Svoboda, ki je za kandidata privabila priznanega slovenskega zdravnika, Aleksandra Merla, dolgoletnega direktorja porodnišnice v Postojni.

Krščanski demokrati, pod vodstvom Mateja Tonina, so svojo devetčlansko kandidatno listo za evropske volitve zasnovali na kombinaciji izkušenj in novih obrazov, lokalnega in državnega pomena. Na čelu liste se bo ponovno znašel predsednik stranke, Matej Tonin, medtem ko bo Ljudmila Novak, dosedanja evropska poslanka stranke, svojo kandidaturo podala z zadnjega mesta liste, z upanjem na ponovno izvolitev s pomočjo preferenčnih glasov… podrobneje smo poročali tukaj.

V Gibanju Svoboda, največji vladni stranki, se obeta potrditev kandidatne liste, ki poleg aktualnih evroposlancev Irene Joveve in Klemna Grošlja, ter šefa podmladka Mateja Graha, vključuje tudi pomembna nestrankarska imena. Med najodmevnejšimi je Aleksander Merlo, ugledni ginekolog in nekdanji poslanec LDS, ki je nedavno v družbi predsednika vlade sodeloval pri otvoritvi novega laboratorija v Postojni. Merlo je potrdil svoje soglasje k kandidaturi, končna odločitev o vrstnem redu na listi pa naj bi bila, po neuradnih informacijah, v rokah predsednika stranke Roberta Goloba.

V času, ko se Evropa in svet soočata z različnimi izzivi, od ekonomskih do okoljskih, predsednik Gibanja Svoboda poudarja pomen združenih prizadevanj na evropski ravni. “Danes na marsikaterem področju začnemo šepati. To bi moralo biti naša motivacija za okrepitev naših prizadevanj, ne pa razlog za umik in prepustitev vodenja nacionalnim populistom,” je dejal Golob.

SDS predstavila kandidatno listo za evropske volitve

Izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke (SDS) je svetu stranke predlagal seznam kandidatov za prihajajoče volitve v Evropski parlament. Na seznamu so priznana imena, kot so Romana Tomc, Milan Zver in Aleš Hojs.

Predlagani kandidati so bili navedeni po vrstnem redu: Romana Tomc, Milan Zver, Aleš Hojs, Franc Breznik, Branko Grims, Franc Kangler, Alenka Forte, Karin Planinšek, Zala Tomašič. Kljub temu da predlagana kandidatna lista še ni dokončna, jo čaka še potrjevanje na seji sveta stranke, ki skladno s statutom določi kandidate in potrdi listo kandidatov za Evropski parlament. Pričakovati ni večjih sprememb, zlasti na prvih mestih liste… več tukaj.

[Vir dela besedila: 24UR]; Foto: Nebojša Tejič/STA