Na Mali Mojstrovki, snežni plaz odnesel sedem ljudi

ByAna Koren

9. aprila, 2023

Na Mali Mojstrovki, snežni plaz odnesel sedem ljudi

Dopoldne je bil Operativno-komunikacijski center Policijske uprave (PU) Nova Gorica obveščen o nesreči v gorah, kjer je snežni plaz odnesel pet ljudi na Mali Mojstrovki. Po podatkih, ki jih je na novinarski konferenci v Kranjski Gori delil vodja intervencije Aleš Robič s postaje GRS Kranjska Gora, je bila reševalna akcija zahtevna.

Plaz je pet planincev odnesel po grapi 150 metrov, kjer so se postavili, nihče pa ni bil zasut. Reševalci so opremo za reševanje, vključno z nosili, orali nesti. Vseh pet poškodovancev so morali namreč prepeljati do bolj vidnih mest za helikopter ali do reševalnega vozila. Zaradi težavnega terena so bila nosila celo spuščena po vrveh.

Reševanje je oteževalo slabo vreme, z veliko meglo in sneženjem. Med akcijo je zapadlo še dodatnih deset centimetrov snega, kar je akcijo naredilo še zahtevnejšo. Kljub temu je z dobro usklajenostjo reševanje ekip potekalo tekoče, je povedal Robič. “Akcija je bila okoli 16. ure uspešno zaključena. Kot vodja intervencije me najbolj veseli, da ni bilo nobenega dodatnega zapleta ali dodatnih poškodb,” je dodal Robič

Po zadnjih informacijah so trije ponesrečenci huje poškodovani, medtem ko sta dva lažje poškodovana. Dve osebi sta bili nepoškodovani. Težje poškodovane poškodbe spodnjega in zgornjega okončina ter glave in prsnega koša, je povedal zdravnik reševalec Jernej Arh.

Malo pod vrhom

V sporočilu za javnost so policisti zapisali, da so bili obveščeni o gorski nesreči na območju Male Mojstrovke, kjer je snežni plaz odnesel sedem ljudi. Glede na prva zbrana obvestila je skupina odšla na Malo Mojstrovko po Župančičevi grapi. Ko so prišli izven grape, jih je pet malo pod vrhom odnesel snežni plaz v dolžini približno sto metrov, dva sta se pravočasno umaknila. 

Katarina Janjič z Gorske reševalne zveze Slovenije je povedala, da se je plaz sprožil okrog pol desetih dopoldne in sicer malo pod 2332 metrov visokim vrhom. Na pomoč je priskočilo 53 gorskih reševalcev iz GRS Kranjska Gora, Bovec, Rateče, Kranj, Radovljica, Jesenice in Mojstrana, policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica in PU Kranj ter policijski in vojaški helikopter. Helikopterjema je reševanje oteževala megla.

Tri poškodovane planince je helikopter kljub težkim vremenskim razmeram uspel odpeljati v bolnišnico. Dva poškodovana so odpeljali z reševalnim vozilom. Policija je o dogodku obvestila tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici), nadaljujejo tudi z dodatnim zbiranjem obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine množične gorske nesreče.

vir Foto: GRS