Na Nizozemskem se je pojavila bolezen norih krav

Nizozemska je poročala o primeru goveje spongiformne encefalopatije (BSE) ali bolezen norih krav na živinorejski farmi in poudarila, da meso obolele živali ni prišlo v prehranjevalno verigo, zato ni nevarnosti za javno zdravje. 

Uživanje mesa živali, obolele za norimi kravami, lahko pri ljudeh povzroči usodno Creutzfeldt-Jakobovo bolezen, spominja DPA.

Ministrstvo za kmetijstvo je o primeru obvestilo parlament BSE v Haagu, ne da bi navedlo lokacijo farme. Oblasti so poudarile, da je objekt izoliran in da je odnašanje gnojil, mesa in živali prepovedano. Pristojne službe poskušajo identificirati teleta okuženih živali, ki jih je treba usmrtiti. Dodali so, da bo pokončano tudi govedo, ki je uživalo enako hrano.

Od leta 2011 ni bil zabeležen noben primer atipične različice bolezni norih krav.

Laboratorij mora še ugotoviti, s katero različico BSE je bila žival okužena. Na Nizozemskem že od leta 2011 niso zabeležili primera tako imenovane atipične različice bolezni norih krav. Takšna oblika bolezni se lahko razvije na primer pri starih živalih.

Tako imenovana klasična različica je bila prvič registrirana v Veliki Britaniji leta 1986, povzročajo pa jo živalske beljakovine v živalski krmi. Na Nizozemskem so od leta 1997 zabeležili 88 primerov klasične BSE.

Ne spreglejte…

Bill Gates je investiral v start-up, ki se ukvarja z riganjem krav

Milijarder Bill Gates je vložil v avstralsko podjetje za podnebno tehnologijo, ki namerava zmanjšati emisije metana pri riganju krav. Metan je za ogljikovim dioksidom (CO2) najpogostejši toplogredni plin. Živina, kot so krave, koze in jeleni, proizvaja metan, ko njihovi želodci razgradijo trda vlakna, kot je trava… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: