Na novoletni turneji je zmagal Ryoju Kobayashi

ByA.K.

7. januarja, 2024
Foto: Zajem zaslona

Na novoletni turneji je zmagal Ryoju Kobayashi

V zaključku novoletne skakalne turneje je japonski skakalec Ryoju Kobayashi potrdil svojo zmago, osvojil je namreč tretjega zlatega orla v karieri. Kobayashi je z drugim mestom na zadnji postaji turneje v Bischofshofnu dokončno prevzel vodstvo in s tem zaokrožil svojo izjemno predstavo.

Zmagovalec dneva v Bischofshofnu je bil avstrijski skakalec Stefan Kraft, ki je blestel s finalnim skokom dolžine 140 metrov. Kraft je s tem zmanjšal zaostanek za Kobayashijem, ki je v prvi seriji pristal pri 139 metrih, za 1,3 točke. Na tretje mesto se je uvrstil slovenski skakalec Anže Lanišek, ki je s finalnim skokom dolžine 141 metrov pokazal odlično formo.

Kobayashi je kljub drugemu mestu zadržal skupno vodstvo na turneji, zmagal je leta 2019 in 2022. Za Kraftom je zaostal za 7,1 točke, za Kobayashijem pa za 5,8 točke. Slovensko uspešnost je dopolnil Peter Prevc, ki se je uvrstil na deveto mesto.

Po prvi seriji je za Slovenijo kazalo bolje

Lanišek je po tekmovanju povedal: “Zelo dober skok sem imel, na polno sem šel v finalu, skočil sem, kot je le dalo. Res sem užival v finalu. Sem se povsem sprostil in tu je posledica. Vesel sem, da sem na tak način zaključil turnejo in si želim, da bi tako tudi nadaljeval.”

Po prvi seriji je kazalo še bolje za Slovenijo. Lovro Kos je bil namreč četrti, vendar ga je v finalu polomil, s skokom dolžine 120,5 metrov pa je padel na 26. mesto. Timi Zajc je končal na 22. mestu.

Kobayashi si je v prvi seriji priboril vodstvo s skokom dolžine 137 metrov, imel pa je 1,2 točke naskoka pred Kraftom (136 m). Lanišek (134,5 m) je zaostajal za 8,1 točke, Kos (135,5 m) pa za 8,5 točke. Peter Prevc (131 m) je bil tudi po prvi seriji deveti, v finalu pa je skočil štiri metre več in zadržal svoje mesto.

Timi Zajc (14.) je v finalu pokvaril svojo uvrstitev, medtem ko je Domen Prevc za las ostal brez finala.

S tem se je sklenila novoletna skakalna turneja, ki je navdušila ljubitelje tega zimskega športa po vsem svetu. Kobayashi je pokazal svojo prevlado in ponovno potrdil svoj status enega najboljših skakalcev na svetu.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24