Boštjan Lindav, v. d. generalnega direktorja Policije, je za vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada, ki deluje znotraj Uprave kriminalistične policije, pooblastil Darka Muženiča.

Muženič je  NPU že vodil.  Na položaju je bil 16 mesecev. Prejšnji v. d. generalnega direktorja Policije Anton Travner ga je nato s funkcije razrešil in ga premestil na drugo delovno mesto znotraj NPU.

V sporočilu za javnost so pri Policiji zapisali: “Muženič, ki je zunanji in notranji javnosti znan po svoji strokovnosti in suvereni politiki vodenja, je funkcijo direktorja NPU prevzel že 1. junija 2019, a je bil 6. maja 2020 s tega položaja razrešen in premeščen v vodstvo Policije.” 

Po presoji Upravnega sodišča je bil Muženič s položaja razrešen nezakonito.

Muženič od danes ponovno vodi NPU. Pred zaposlitvijo v Policiji je bil direktor Urada RS za preprečevanje pranja denarja.

Spomnimo:

Bojan Požar je 14. marca v prispevku zapisal, da so Darka Muženiča, nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, prej direktorja Urada za preprečevanje pranja denarja, kazensko ovadili zaradi štirih kaznivih dejanj. Kazniva dejanja naj bi bila povezana z zlorabo evropskih sredstev.

Preiskovalo naj bi ga evropsko državno tožilstvo.

Del kazenske ovadbe, spisane na osmih straneh (brez prilog), podpisal jo je Damjan Žugelj, je bila poslana v Luksemburg, šefici evropskih tožilcev Lauri Codruța Kövesi.

Muženiča bremeni sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, kaznivega dejanja nevestnega dela v službi ter storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije, je takrat zapisal Požar… več tukaj.

Foto: Siol