Petrol je na svojih bencinskih servisih ob avtocesti cene dizelskega goriva znižal. Za liter dizla je tako treba odšteti 1,895 evra. Cena dizla je izven avtocest 1,848 evra. OMV Slovenija ob avtocesti cene dizla še ni nižal. Cena dizla tam je nekaj čez dva evra.

Danes sta začeli veljati uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. Cena dizla naj bi se tako znižala tudi ob avtocestah. Vlada od trgovcev pričakuje prilagoditev marže. Vlada bi lahko, če prilagoditev marž ne bo, določila najvišjo dovoljeno ceno dizla ob avtocestah.

Okoljskim dajatvam se je država odpovedala na bencinskih servisih zunaj avtocest. Na avtocestnem omrežju cene ostajajo liberalizirane.

Upravičenost odprave obračunavanja obeh prispevkov bo Ministrstvo za infrastrukturo preverjalo mesečno. Ukrepi so kratkotrajni, mesec, dva največ, je po včerajšnji seji dejal minister Kumer. Upanje, da se bo cena znižala, pa, kot je dejal, mu daje tudi padec cen nafte na mednarodnih trgih.

Kumer je na vprašanje zakaj ukrep ne velja tudi za neosvinčen bencin odgovoril, da so ocenili, da je poraba dizla večja. Uporabljajo, da ga neveč tisti, katerih stroški in cene imajo tudi velik vpliv na inflacijo.

Foto: Siol

By A.K.

Komentar: