Na podlagi anonimnih prijav je Urad za preprečevanje pranja denarja pregledal 195 transakcijskih računov.

V času vlade Janeza Janše je kratka anonimka sprožila eno najobsežnejših preiskav Urada za preprečevanje pranja denarja. Policija in tožilstvo zdaj preiskujeta takratnega direktorja urada, Damjana Žuglja, zaradi sume zlorabe položaja. V treh tednih je urad za preprečevanje pranja denarja bankam poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov. Slednje je bilo za prvega direktorja urada, Klaudija Stroligo, nepojmljivo. “Nisem slišal še nikoli za tako obsežno preiskavo urada, ki bi šla tako daleč, sploh pa na podlagi anonimke,” je dejal za N1.

Šolak

Portal N1 navaja ovadbe in druge dokumente. Poroča, da je urad za preprečevanje pranja denarja pregledal bančne račune Šolaka, njegovo ožje in širše družine, račune njegovih podjetij v Sloveniji ter osebne račune vseh odgovornih oseb v podjetjih.

Pregledali so tudi račune generalnega direktorja Pro Plusa Branka Čakarmiša, ki je bil takrat še programski direktor. Za vpogled v njegov račun je zadostovalo, da je Čakarmiš leta 2006 za kratek čas poštni tretjinski družbenik in direktor podjetja ASPN, ki ga je omenila anonimna prijava, navaja N1.

Anonimna prijava, ki jo je Žugelj dal portalu N1, je obsežna in natančna ter bi jo lahko šteli kot primer “žvižgaštva”. V okviru preiskave sodeluje tudi Finančni urad Republike Slovenije (FURS). Urad za preprečevanje pranja denarja je FURS je šel v preiskavo. FURS je takrat vodil Ivan Simič.
FURS je sodeloval z uradom za preprečevanje pranja denarja pri pripravi kazenske ovadbe proti več kot desetim podjetjem in fizičnim osebam v Sloveniji in tujini.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so tako opravili informativne pogovore in zbirali obvestila več mesecev na podlagi ovadbe. Po preiskavi so pristojnemu državnemu tožilstvu sporočili, da sumov kaznivih dejanj, ki so bila očitana niso mogli potrditi .

80 milijonov

Portal N1 poroča, da je Žugelj preiskoval okoli 80-milijonski znesek gotovine, ki je med letoma 2007 in 2021 stekel na Telemachu, kot eden od ključnih indikatorjev pranja denarja. Vendar pa gre v resnici za gotovinsko plačevanje položnic, ki jih naročniki Telemacha poravnajo na okenskih poslovnih brez provizije. Slednje je eden od ključnih indikatorjev pranja denarja. Vendar gre v resnici za gotovinsko plačevanje položnic, ki jih naročniki Telemacha poravnajo na okenskih poslovnih brez provizije.

Glede na informacije N1 Policija in tožilstvo trenutno vodita preiskavo, ki preverja, ali je Žugelj z izvajanjem ene najobsežnejših preiskav v zgodovini urada za zaščito pred denarjem kršil zakon, zlorabil svoj položaj in državno institucijo izkoristil v lastno korist.

vir Foto: