Na protestih proti vladi pol milijona Poljakov

Proti vladi je na ulicah Varšave protestiralo pol milijona Poljakov, so sporočili organizatorji. Zdi se, da je ta shod po padcu komunizma leta 1989 največji, je poročala francoska tiskovna agencija AFP, britanska agencija Reuters pa ocenjuje, da je bila kolona v Varšavi dolga najmanj 1,5 kilometra.

Protestniki v belo-rdečih barvah Poljske in Evropske unije, ki so prišli iz vse Poljske, so se odzvali pozivu vodje glavne sredinske opozicijske stranke Državljanska platforma, nekdanjega vodje Evropskega sveta in nekdanjega premierja Donalda Tuska. Tusk jih je pozval naj protestirajo proti visoki življenjskih stroškov, goljufanja in laganja, v dobro demokracije, svobodnih volitev in EU.

Nekateri so imeli maske vodje vladajoče stranke Jaroslawa Kaczynskega z napisom “sramota”. Voditelji večine opozicijskih strank so svoje podpornike pozvali, naj se pridružijo velikemu pohodu proti vladajoči stranki Pravičnost in pravičnost (PiS), njenemu voditelju Jaroslawu Kaczynskemu in njegovim zaveznikom.

“Dovolj!”, “Nočemo avtoritarne Poljske”, “Evropa, opravičujemo se za PiS” in “PiS v pisoar” je pisalo na plakatih, uperjenih proti večini, ki je na Poljskem na oblasti že skoraj osem let. Jeseni bodo državnozborske volitve.

Z belimi in rdečimi srčki, prilepljenimi na prsi, so pohod v spremstvu legendarnega vodje prvega svobodnega sindikata v komunističnem svetu v osemdesetih letih, Lecha Walese, dobitnika Nobelove nagrade za mir leta 1983, vodili uradniki.

Tusk je v krajšem govoru poudaril, da je poslanstvo opozicije “po pomembnosti primerljivo” s tistim iz 80. let prejšnjega stoletja in takratnega boja proti komunizmu.

“Danes smo tukaj, da lahko vsa Poljska, vsa Evropa, ves svet vidi, kako močni smo. Kako pripravljeni smo se boriti za svobodo in demokracijo. Kot pred 30 in 40 leti,” je dejal Tusk.

Tusk, ki je bil dlje časa odsoten z valižanske politične scene je dejal, da je “potrpežljivo” čakal na dan, ko bosta nacionalistična stranka in njen voditelj Kaczynski morala oditi.

“Gospod Kaczynski, prišli smo po vas. Ta dan je prišel,” je dejal Walesa.

Datum protesta opozicija vidi kot prelomnico

Datum protesta, opozicija vidi kot prelomnico na svojem pohodu do končne volilne zmage. Datum je namreč 34. obletnica prvih delno svobodnih volitev na Poljskem. Te volitve so pospešile padec komunizma v Evropi.

Protesti so bili organizirani tudi v drugih poljskih mestih.

“Tukaj sem, ker je svoboda pomembna, ker se morajo vsi počutiti varne. To je protest svobodnih ljudi. Verjamem, da se spremembe že dogajajo,” je za Reuters povedala Ewa Joachimowicz, protestnica iz Chelma.

Kljub množičnim kritikam PiS doma in v tujini, ki so ji očitali spodkopavanje vladavine prava, spreminjanje državnih medijev v glasila vlade in podpiranje homofobije, ankete kažejo, da bodo jesenske volitve precej napete.

Ruska vojna v sosednji Ukrajini je vlado Zakona in pravičnosti (PiS) okrepila. Poljska vlada se je namreč izkazala kot vodilni glas proti Kremlju v Evropi.

Vlada premierja Mateusza Morawieckega zanika spodkopavanje kakršnih koli demokratičnih norm. Pravi, da želi tradicionalne krščanske vrednote zaščititi pred liberalnimi pritiski Zahoda. Dodajajo, da želijo gospodarstvo narediti gospodarstvo.

vir Foto: Portal24