Na Savi Dolinki so se namnožile planktonske dinofitske alge

Sava Dolinka [Foto: MMC RTV SLO/Bralec Jani Kolman]

Na Savi Dolinki so se namnožile planktonske dinofitske alge

Na reki Savi Dolinki, natančneje na območju Jesenic in Žirovnice, se je pojavil skrivnosten temen madež, ki je zbudil zaskrbljenost med prebivalci. Po temeljiti analizi vzorca vode, ki so jo opravili strokovnjaki, je bilo razkrito, da gre za naravni pojav – namnožitev planktonskih dinofitskih alg.

Dogodek je bil prvič zabeležen v nedeljo, ko je poveljnik civilne zaščite občine Jesenice, Igor Arh, prejel obvestilo o nenavadni motnosti vode preko regijskega centra za obveščanje v Kranju. Na njegovo pobudo so jeseniški poklicni gasilci na mestu med kampom Perun in jezom hidroelektrarne Moste odvzeli vzorec vode. Analiza vzorca je bila izvedena v laboratoriju Agencije RS za okolje na Bledu, kjer so potrdili prisotnost alg.

Poročilo mikroskopskega pregleda v laboratoriju je pokazalo, da je do povečane koncentracije alg prišlo zaradi podaljšanega zadrževalnega časa vode v akumulaciji hidroelektrarne Moste. Strokovnjaki z VGP Drava Ptuj so ob tem pojasnili, da so podobne pojave zabeležili že v preteklosti, nazadnje maja 2016, in da ti ne predstavljajo nobene grožnje za zdravje ljudi ali živali.

Odvzem vzorca in pregled temeljit pregled reke in obrežja

O pojavu je bil obveščen tudi SIJ Acroni, kjer so v odziv opravili pregled tovarniških iztokov, da bi preprečili morebitno dodatno onesnaženje reke. Poveljnik Arh je sodeloval tudi s predstavniki Ribiške družine Jesenice, ki so opazili povečano motnost vode, ki je bila posledica rasti alg.

Jeseniški gasilci so poleg odvzema vzorca opravili tudi temeljit pregled reke in obrežja, da bi izključili prisotnost nevarnih, bioloških ali kemičnih snovi. V podobnem primeru maja 2016, ko je madež prav tako povzročil preplah, so preiskave pokazale, da ni šlo za nevarne snovi, ampak za naravni pojav.

Občina Jesenice je ob tem pozvala prebivalce, da ob opažanju podobnih pojavih v naravi pokličejo na število 112. Tako bodo pristojni organi lahko hitro in učinkovito preverili situacijo ter poskrbeli za morebitne potrebne ukrepe. S tem zagotavljajo, da so občani pravočasno informirani in da se ohranja varnost in čistost lokalnega okolja.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: MMC RTV SLO/Bralec Jani Kolman