Na tretji etapi Dirke po Dofineji slavil Derek Gee, Roglič po padcu deseti

Primož Roglič [Foto: Zajem zaslona]

Na tretji etapi Dirke po Dofineji slavil Derek Gee, Roglič po padcu deseti

Na razgibani tretji etapi Dirke po Dofineji, ki je potekala od Celles-sur-Durolla do Les Establesa, je zmago slavil Kanadčan Derek Gee (Israel Premier Tech). Etapa se je zaključila s 3,8 km dolgim vzponom, ki ga je Gee premagal z odločilnim napadom.

Primož Roglič, ki je bil znova udeležen v padcu, je zasedel deseto mesto. Zadnji vzpon s povprečnim naklonom 5,2 odstotka je bil ključnega pomena za razplet etape. Približno 500 metrov pred ciljem sta iz glavnine skočila Gee in Romain Gregoire (Groupama FDJ) ter se spopadla za zmago. Kanadčan je pokazal več moči in dosegel svojo prvo zmago med poklicnimi kolesarji. Roglič je etapo končal v večji skupini na desetem mestu, s tremi sekundami zaostanka.

S to zmago je 26-letni Gee prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Roglič je z drugega zdrsnil na četrto mesto, zaostaja pa sedem sekund. Do zdaj vodilni Magnus Cort Nielsen (Uno-X Mobility) je drugi z zaostankom treh sekund.

Padec Rogliča

Roglič je padel malo po 40 kilometrih 181 kilometrov dolge etape. Po menjavi kolesa in pomoči ekipnih kolegov je nadaljeval vožnjo in hitro ujel glavnino. Televizijska slika je pokazala strgan dres v predelu spodnjega hrbta in odrgnino na levem boku. Po koncu etape je dejal, da ne čuti posledic in hudomušno dodal, da ga bolj skrbi, ali ima na voljo dovolj dresov.

Njegova ekipa Bora-hansgrohe je sporočila, da je Roglič po manjšem padcu obiskal zdravnika. “Nastradal je njegov dres, z njim pa je vse v redu,” so zapisali na omrežju X.

V sredo kolesarje čaka 34,4 km dolga vožnja na čas od Saint-Germain-Lavala do Neulisa. Trasa je razgibana, a brez pravih klancev, kar bo priložnost za primerjavo moči med Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step) in Rogličem.

Odločitev o končnem zmagovalcu bo verjetno padla konec tedna, ko bosta na sporedu gorsko obarvani etapi. Sedma etapa bo kolesarje popeljala na vrh Le Collet d’Allevarda (11,2 km/8,1 %), v nedeljo pa sledi še 155 km dolga etapa od Albertvilla do Samoensa, kjer bo zadnji vzpon dolg dobrih deset kilometrov s povprečnim naklonom nad devet odstotkov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona