Na turških lokalnih volitvah v Istanbulu in Ankari vodi opozicija

Recep Tayyip Erdogan [Foto: Wikimedia/Kremlin.ru]

Na turških lokalnih volitvah v Istanbulu in Ankari vodi opozicija

Začasni rezultati delnega štetja glasov na lokalnih volitvah v Turčiji so razkrili, da opozicija v dveh ključnih mestih, Istanbulu in Ankari, kaže obetavne možnosti za zmago. Kljub vključenosti predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v kampanjo vladajoče stranke AKP, uradni mediji poročajo o ugodnem položaju za opozicijo.

Od 33 odstotkov preštetih glasov je odhajajoči župan Istanbula Ekrem Imamoglu prejel 49,7 odstotka glasov, njegov glavni protikandidat iz vladajoče stranke AKP pa 41,5 odstotka. In v Ankari je opozicijski župan Mansur Yavas prejel 56,3 odstotka glasov, njegov protikandidat pa 36,3 odstotka, potem ko so prešteli 12,4 odstotka glasov.

Erdogan, ki je na oblasti več kot dve desetletji, se je v kampanji osredotočil predvsem na Istanbulu, gospodarskem in kulturnem središču države, katere župan je bil v devetdesetih letih. A po prvih rezultatih to njegovi stranki ni pomagalo.

Obtožbe kritikov vlade se nanašajo na utišanje nestrinjanja, ogrožanje človekovih pravic, ter nadzor nad sodstvom in državnimi institucijami, kar turški uradniki zanikajo. Ponovna izvolitev Imamogluja na položaj župana Istanbula bi lahko utrla pot njegovi kandidaturi za predsedniške volitve leta 2028, kar nakazuje potencialno preoblikovanje politične scene v Turčiji.

V drugih delih države pa kandidati vladajoče stranke AKP, kot je bilo pričakovano, vodijo v več velikih mestih po Anatoliji in ob Črnem morju, ki veljajo za trdnjave predsednika Erdogana. Prokurdska stranka DEM pa naj bi po pričakovanjih zmagala v več večjih mestih na pretežno kurdskem jugovzhodu, vključno z Diyarbakirjem.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Kremlin.ru